Tehetseggondozas_a_gyermekotthonban

Tehetséggondozás a gyermekotthonban

Első alkalommal rendeztek kiállítást a hegyvidéki Esze Tamás Gyermekotthonban a rajzszakkörös fiatalok munkáiból. Közel negyven alkotást, főként szén- és krétarajzokat, pasztelleket és akvarelleket mutattak be az intézmény közösségi tereiben.
„Két évvel ezelőtt indítottam el a rajzszakkört az otthon támogatásával” – mesélte Cserőháti Kovács István festőművész. Mint mondta, először csak négy-öt gyermek járt rendszeresen a foglalkozásokra, most pedig már nyolc fő az állandó létszám – rajtuk kívül azonban mások is bejárnak az órákra az ötvenfős diákotthon lakói közül.
Akik szorgalmasan részt vesznek a foglalkozásokon, az alapoktól ismerhetik meg a rajzolás és a festészet művészetét. Először a grafit és a szén technikájával ismerkednek meg kocka, téglalap és henger alakú tárgyak rajzolásaival. Később a tárgyakat csendéletekké komponálják, és tónusos ábrázolásokat készítenek. Ezután portré- és alakrajzolással próbálkoznak a gyerekek. A tájképfestésre a nyári alkotótáboraik során nyílik kiváló alkalom, idén a Tisza-tó partján, Poroszlónál töltöttek el egy hetet. Az ottani élményeiket, a csónaktúrát, a kirándulásokat, a falvak és a természet világát megörökítő alkotásokból jó néhány látható a most nyílt kiállításon.
A festőművész büszkén számolt be arról, hogy tanítványai már rajzversenyeken indulnak, és kiváló eredménnyel szerepelnek. Kerecsendy Barbara és Kiss Gabriella az első, illetve a harmadik díjat hozta el csendéleteivel a fővárosi gyermekvédelmi intézmények bicskei rajzversenyén februárban. Kiss Gabriella szintén harmadik díjas lett a budapesti Vándor kórus által meghirdetett „Ajkadon fakadjon ének” című rajzpályázaton márciusban. A XII. kerületi rendőrkapitányság gyermekrajzversenyén júniusban első helyen végzett Kiss Niké munkája, Balogh Emese pedig harmadik díjat kapott. A két díjazott a Hegyvidéki Napokon Farkas Csaba kapitányságvezetőtől és Pokorni Zoltán polgármestertől vehette át jutalmát.

z.