Vaganyfelujitas_az_59-es_vonalan

Vágányfelújításaz 59-es vonalán

Régi adósságát rendezi a főváros azzal, hogy november 2-án hozzákezd az 59-es villamos vonalának részleges felújításához. Elsőként az Apor Vilmos tér és a Márton Áron tér között kezdődnek meg a munkálatok, kicserélik az elöregedett pályatesteket és a teljes alépítményt, valamint a korábbinál kevésbé zajos, úgynevezett hézagmentes síneket fektetnek le – derül ki a fővárosi önkormányzat tájékoztatójából.
A várhatóan december elejéig tartó felújítás idején az érintett szakaszon szünetel a villamosközlekedés, a kieső járatokat buszokkal pótolják. Az 59-es ideiglenes végállomását a Böszörményi út és az Apor Vilmos tér kereszteződésében, a jelzőlámpa előtt alakítják ki oly módon, hogy egy repülővágány segítségével oldják meg a villamos visszafordítását.
A Kiss János altábornagy utca és az Apor Vilmos tér között mindkét oldalon megtiltják a parkolást, amire azért van szükség, mert a szabálytalan ráhajtások megelőzése érdekében a repülővágányt körbekerítik, ezáltal pedig jelentősen leszűkül az útpálya. Ugyanitt megszűnik a balra fordulás lehetősége a Böszörményi útról a Jagelló út felé, ezért a 112-es busz a Böszörményi út–Kiss János altábornagy utca–Nagy Jenő utca felé kerülve éri el a Csörsz utcát, útközben pedig megáll az ELTE épülete előtt.
A városközpontban hasonló útvonalat jár be a pótlóbusz, amely az Apor Vilmos tér–Kiss János altábornagy utca–Nagy Jenő utca–Csörsz utca–Apor Vilmos tér érintésével fordul vissza a Márton Áron tér irányába. Átszállás két helyen lehetséges: a hegy felől busszal érkezők a Böszörményi út–Kiss János altábornagy utca sarkán található megállóból érhetik el az önkormányzat épülete előtt megálló villamost, míg az ideiglenes végállomásra érkezők számára az Apor Vilmos tér 2–4. előtt alakítanak ki felszállóhelyet. További forgalomtechnikai változás, hogy a Csörsz utca és a Jagelló út torkolatában a buszközlekedés miatt a munkálatok idejére megtiltják a parkolást.

mm.

Csökkenhet a 105-ös busz menetideje

 

Hamarosan elkészül az új autóbuszsáv a Mészáros utcában, és az eddig meglévő útpályát is felújítják. Átállítják a környék jelzőlámpáinak programját, így jelentős mértékben csökkenhetnek a gyakori dugók. A 105-ös autóbusznak külön nyomsávja lesz egy körülbelül 100 méteres szakaszon, ezzel rövidülhet a menetidő, és a járatkövetés is egyenletesebbé válhat. Az előzetes számítások szerint a beruházás már az alagútnál is érezteti majd hatását, így a most kiépülő buszsávnál jóval hosszabb szakaszon enyhítheti a zsúfoltságot.
A 105-ös vonalán idén már történt egy korrekció a busz gyorsítása érdekében: a Gyöngyösi utca felé haladva nem kerüli meg a Deák teret, hanem a József Attila utcából, mint korábban, egyenesen az Andrássy úton megy tovább. A metróra való átszállást részben megkönnyíti egy újonnan kijelölt megállóhely a tér József Attila utcai oldalán.

Kertész István