Vilagsztarok_a_Hegyvideki_Fitparaden1

Világsztárok a Hegyvidéki Fitparádén

Számos újdonsággal várta a sportbarátokat a negyedik Hegyvidéki Fitparádé. Az egészséges életmódot és a mindennapos mozgást népszerűsítő multisport-fesztivál az idén először kilépett a Sportmax falai közül, a programok egy részét a Gesztenyés kertben, a Sirály utcában és a MOM Kulturális Központban rendezték meg.

A Fitparádé Debrecenből indult hódító útjára, az idei már a kilencedik rendezvény volt, a Hegyvidéken pedig, miután sikerült „átcsábítani” a XII. kerületbe, sorrendben a negyedik. Megérte az önkormányzat ebbéli fáradozása, amit bizonyít a sportesemény töretlen népszerűsége: tavaly több mint húszezren látogattak el a Sportmaxba.
Ez azonban azt is jelentette, hogy mindenképpen bővíteni kellett a helyszínek számát, így idén a Gesztenyés kertet, a promenáddá alakított Sirály utcát és a megújult MOM Kulturális Központot is „sportosították”. Bár a Fitparádé lebonyolítása nem változott – az első nap szinte minden a szép lányok és a fitneszladyk körül forgott, míg a második napon az erős emberek kapták a főszerepet,– a több helyszín egyúttal újabb programok beindítását is jelentette.
Először szerveztek küzdősport-bemutatókat, a kertben vívni, íjászkodni és minigolfozni is lehetett, a Sirály utcában ugrókötél-show szórakoztatta a közönséget, míg az idősebbek a petanque, illetve a nordic walking kipróbálása mellett benevezhettek a sakk- és kártyabajnokságokra, vagy egy kellemes séta keretében részt vehettek a kerület sportéletét bemutató Hegyvidéki Barangolón.Vilagsztarok_a_Hegyvideki_Fitparaden5

Nevezési rekord

Minden idők legnépesebb mezőnye gyűlt össze a FitModel World versenyen. Külön értékelték a 160, 165, 170 centi alatti, valamint az ennél magasabb indulókat, a sportmodelleket és a harminc év feletti fitladyket. Közép-Európában elsőként FitModel Man forduló is helyet kapott a programban.
„Nem csupán a szépséget, a nőiességet – fiúknál a férfias megjelenést – és a kidolgozott izomzatot vettük figyelembe, hanem azt a belülről jövő vitalitást, ami elengedhetetlen a jó szerepléshez – magyarázta az értékelés szempontjait a Fitparádét megálmodó Buranits Ildikó. – Versenyzőink közül négy év leforgása alatt öten megnyerték a fitnesz-világbajnokságot, ami ebben a sportágban is kimagasló eredménynek számít. Ennek köszönhető, hogy a FitModel World mára nemzetközi hírnévre tett szert, aki nálunk a legjobbak között végez, szinte biztosan elindul a világhírnév felé.”
Mindezt megerősítette a 2009-es győztes Oláh Noémi, aki álomszerűnek nevezte eddigi karrierjét. „Buranits Ildikó hívta fel a figyelmem a FitModel Wolrdre, mert úgy gondolta, jó esélyem van a győzelemre – mesélte. – Elkezdtem diétázni, sokat edzettem, és ez meghozta a várt eredményt. Ami ezután következett, a legtitkosabb vágyaimat is felülmúlta, hiszen elindulhattam Arnold Schwarzenegger versenyén Amerikában, ahol első lettem, és megkaptam a profi kártyát. Azóta folyamatosan járom a világot, most pedig nagy örömmel vállaltam el a háziasszony szerepét.”
Hasonló karrierre készül Regős Lili, az idei összetett bajnok, aki – miután átvette a győztesnek járó fődíjat az Arnold Classic-nyertes, a világ sokáig legerősebb emberének számító litván Zydrunas Savickastól – elmondta, hogy mindössze két évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni a fitnesszel. „Tavaly tavasszal versenyeztem először, ami olyan jól sikerült, hogy úgy éreztem, érdemes tovább lépni. Mindenképpen itt akartam lenni a FitModel Worldön, hiszen a magyarországi megmérettetések közül talán ez a legrangosabb, innen szinte egyenes út vezet a nemzetközi sikerhez” – hangsúlyozta a civilben a debreceni egyetem vendéglátó és turizmus szakára járó újdonsült fitneszkirálynő.

Izom, kitartás, akaraterő

Míg a FitModel-verseny elsősorban esztétikai élményt nyújtott, a különböző erősportágakban, mint a fekve nyomás vagy az erőemelés, már a fizikai teljesítmény kapta a kulcsszerepet. Így volt ez a világkupa-sorozat részeként megtartott hegyvidéki szkanderbajnokságon is, ahol a minél nagyobb izomzat mellett technikai tudásra és megfelelő mentális felkészültségre is szükség volt.
„A jó reflex a legfontosabb, mindig az a bácsi nyer, aki gyorsabban reagál a bírók jelzésére” – osztotta meg tapasztalatait környezetével Kovács Bence. A kisfiú, mint kijelentette, biztosan szkandervilágbajnok lesz, az iskolában már most sincs ellenfele, még a több évvel idősebb gyerekeket is könnyedén „lenyomja”.
Ezt édesapja is megerősítette, aki az összes komolyabb országos versenyre elviszi a hétéves Bencét. „Őserő van a gyerekben, ráadásul nagyon gyors, úgyhogy néha még a felnőtteket is alaposan megizzasztja – büszkélkedett az apuka, aki arról is beszélt, hogy tudatosan építi fia karrierjét. – Szinte állandóan edzünk, idefelé jövet a vonaton is szkandereztünk, Bence még a kalauzt is kihívta egy meccsre. Bár ezúttal nem nyert, a vagonban mindenki jól szórakozott” – mesélte nevetve Kovács Gábor.
Ami Bence számára még csak a jövő, az Szabó Zsolt esetében már maga a valóság: az erős emberek között is legerősebbnek bizonyuló sportember ugyanis a Hegyvidéki Fitparádén megrendezett kvalifikációs verseny megnyerésével megváltotta belépőjegyét az amerikai Arnold Classicre. A siker érdekében „mindössze” annyit tett, hogy felhúzott egy 350 kilós súlyt, eldobott egy hatalmas kőgolyót, a feje fölé emelt egy 145 kilós rönköt és több száz kilóval a kezében futott néhány métert. Nem csupán neki sikerült világversenyre kijutnia, a testépítők legjobbjai ugyanis a malajziai vb-n mutathatják meg erejüket.

Hatvan sportprogram

Közben az uszodában is zajlottak az események. A Hegyvidék–YBL WPC vízilabdacsapata újabb győzelmet aratott, amivel továbbra is pontveszteség nélkül vezeti az OB I/B A-csoportját. A diákolimpia úszódöntői is sok izgalmat tartogattak, ahogy a kispályás labdarúgóbajnokság is.
Vilagsztarok_a_Hegyvideki_Fitparaden4Az érmeket átadó Váczi János alpolgármester elmondta, a diákolimpia versenyeivel együtt közel hatvan sportprogram várta az érdeklődőket az idei Hegyvidéki Fitparádén. „Az immár nemzetközi hírű rendezvényen ezúttal is tízezrek vettek részt” – emelte ki az alpolgármester, majd hozzátette: az önkormányzat minden rendezvényt támogat, amely hozzájárul a betegségek megelőzéséhez, a kerületben élők egészségi állapotának javításához. Ilyen a prevenciós és sportprogramok, valamint egészségügyi szűrések sorát felvonultató Hegyvidéki Fitparádé, amelyen a kerület lakói ezúttal is ingyenesen vehettek részt.

Em.

Sport és festészet a MOM-ban

Nenko Balkanski bolgár erőemelő festményeiből nyílt kiállítás a MOM Kulturális Központban. A képek többségét a XII. kerület építészeti és természeti környezete, valamint a tavalyi Hegyvidéki Fitparádé ihlette. A nemrégiben végleg Magyarországon letelepedő művészt a bolgár–magyar festészet egyik legérdekesebb alakjának nevezte a tárlatot megnyitó Gendova Miroljuba, a Bolgár Kulturális Fórum alelnöke, aki szerint Nenko Balkanski különleges, távolról sem hagyományos képei egy új korszak előhírnökei. „A festményeket szemlélve, arra a következtetésre juthatunk, hogy a jövő embere már egy teljesen új testtel, anatómiakonstrukcióval jön a világra. Ezt a változást előlegezik meg Balkanski munkái, amelyek a ma már klasszikusnak nevezhető avantgárd hagyományaiból táplálkoznak, miközben ellentmondást nem tűrően jelenítik meg a művész egyéni stílusát" – elemezte az alkotásokat az alelnök. Hozzátette: Balkanski eltávolodik a természeti jelenségek formáitól, inkább az ezeket alakító mögöttes erőkkel dolgozik, érzékeltetve a teremtés mindenségének lényegét. Munkáiban a szabad mozgások, az érzelmek meglepően gazdag skáláját vonultatja fel, ugyanakkor hajlamos a figurális leegyszerűsítésekre. Amint Gendova Miroljuba fogalmazott: „Megállítja a megfoghatatlant, megörökíti az örökkévalóságot, színekbe önti a láthatatlant, elhatol egészen az ihlet forrásáig.”