Borban_a_Hegyvidek

Borban a Hegyvidék!

A Sirály sétányon állították fel a hazai borkultúra gyöngyszemeit kínáló standokat, ahol az egri bikavértől az olaszrizlingen át a tokaji aszúig sok mindent megkóstolhattak a szomjas látogatók. Sőt, nemcsak az élményeket és a borokat, de még a speciális, „MOM” feliratos poharat is hazavihették.

– Hatalmas öröm volt számomra a MOM Kulturális Központ újranyitása, hiszen nagyon sok gyermek- és fiatalkori élmény köt ide – lelkesedett Nyári László, a Pannon Tokaj Szőlőbirtok és Kereskedőház ügyvezető igazgatója. – Jó látni, hogy szépen restaurálták az épületet, és az is fantasztikus, milyen sokan kíváncsiak erre a fesztiválra… Jellemzően jobban fogy a félédes, édes bor, mint a félszáraz és a száraz, bár az utóbbiból is elég sokat eladunk. A hegyvidéki emberek egyébként nem a mennyiségre, inkább a minőségre helyezik a hangsúlyt; érdeklődnek, kérdeznek, és egy borász számára a kérdések megválaszolása izgalmas feladat.

– Nagyon jó hangulat volt itt szombat este, a Rúzsa Magdi-koncert előtt mindenki jött, és kóstolta a borainkat, de vasárnap délelőtt is sokan érkeztek a gyerekprogramokra, az anyukák-apukák pedig szívesen borozgattak – mesélte Sziksz Veronika, a Monarchia Borház gasztronómiai képviselője. – Szombaton a rosé volt a sláger, illetve egy félszáraz sárga muskotály–furmint-házasítás, míg este inkább a vörösborok fogytak. A második nap kedvencének egyértelműen a 2006-os évjáratú Rhapsody, az európai uniós elnökség hivatalos bora bizonyult.

A fesztivál egyik különlegessége a dörgicsei Pántlika Pincészet 2010-es, reduktív módon készült olaszrizlingje volt, amely itt debütált.

– Pincészetünk az idén négyszázötvenmillió forintos beruházást hajtott végre – mesélte Frikk Attila, a budapesti referenciaüzlet vezetője. – A legnagyobb újdonság az ászkolt borok előállítása, amelyek reduktív módon, azaz oxigén kizárásával, saválló tartályban érnek és tisztulnak; ezt követően tesszük tölgyfa hordóba, ahonnan újabb három-négy hónap érlelés után palackozzuk. A szakma, a királyok vagy a férfiak bora a juhfark. Akárhogy is nézzük, nyershús illatával mindenképpen rétegbor – volt eddig. A reduktív eljárásnak köszönhetően azonban előkerül a gyümölcs illata és aromája, szinte érezni a szájban a szőlőszemeket, amikor kóstoljuk, ízlelgetjük ezt a borkülönlegességet.

Frikk Attila állítását „muszáj” volt ellenőrizni – és nem is tudtuk cáfolni.

– Nagyszerű ez a fesztivál – lelkendezett egy hölgy –, szép a környék, szép lett a MOM is. Sikerült jól kihasználni a tereket, kitűnő programok voltak, és persze a finom borokról se feledkezzünk meg!

– Egyedül csak a pogácsa és a snack hiányzott – fűzte hozzá egy másik járókelő –, pedig itt mázsaszámra fogyott volna. A bornak meg kell ágyazni egy kis borkorcsolyával. No, majd legközelebb!

Nyirő Norbert