Ezerotszaz_vizsgalat_a_Hegyvideki_Egeszsegnapon1

Ezerötszáz vizsgálat a Hegyvidéki Egészségnapon

Bár az egészségügyi szűrések adott esetben szó szerint életet menthetnek, az emberek jelentős része mégsem jár el rendszeresen orvosához. Kovács Lajos egészségügyért felelős alpolgármester ezért is könyvelte el sikernek, hogy több százan vettek részt az őszi egészségnapon.

Több mint negyven orvos szakma képviseltette magát a MOM Kulturális Központban megtartott, immáron tizenötödik őszi egészségnapon. A Szent János Kórház, valamint a kerületi védőnői szolgálat munkatársai közel ezerötszáz ingyenes vizsgálatot végeztek el. Az eseményt értékelő Kovács Lajos alpolgármester kiemelte, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat több újdonsággal készült: most szerveztek először gyermekszűréseket, valamint – a nagy sikerre tekintettel – a János kórházzal közösen ismét elindították a tíz alkalomból álló prevenciós szűrőszombatokat. Az emlő- és ostheoporosis-vizsgálatra ezúttal került sor, míg a következő nyolc szűrőnapot a János kórház osztályain, a zárást pedig a tavaszi egészségnapon tartják.
Ezerotszaz_vizsgalat_a_Hegyvideki_Egeszsegnapon2Az egészségügyért felelős alpolgármester sikerként könyvelte el, hogy több száz érdeklődő vett részt a különböző vizsgálatokon. Hasonlóan vélekedett Torgyik Pál, a János kórház orvos–igazgatója, szerinte ugyanis az egészségügyi szűrés sok helyütt csupán orvosi idea, ezért is öröm, hogy a Hegyvidéken mindez már évek óta valóság.
„Az egészségnapok legnagyobb erénye, hogy a rendelőkben megszokottnál oldottabb körülményeket biztosít, ezzel kedvet csinál a vizsgálatokhoz – tette hozzá. – Nincsenek fehér falak, nem kell tömött várókban üldögélni, ráadásul egy órán belül szinte az összes alapvizsgálaton túl lehet esni. Ez rendkívül fontos, hiszen a szűrésekből kimaradók elsősorban arra hivatkoznak, hogy a »barátságtalan« kórházi körülmények miatt maradnak otthon.”
Torgyik Pál arra is felhívta a figyelmet, hogy a szűrés nem jelent teljes kivizsgálást, inkább az intő jelek felismerésére koncentrál. A prevenciót érdemes minél korábban elkezdeni, ugyanis bizonyos betegségek előzményei már a gyerekeknél felfedezhetők, ezek szűrésére idén első alkalommal az egészségnapon is sor került.
„Holisztikus szemlélettel közelítjük meg a prevenció kérdését, ezért ugyanolyan súllyal kezeljük a szervi és a pszichológiai okok kivizsgálását” – hangsúlyozta Medveczky Erika PhD. osztályvezető főorvos. A gyermekideggyógyász és rehabilitátor elmondta, hogy a gyermekkori elhízás előrevetíti a későbbi súlyproblémák és ezzel a keringés zavarainak kialakulását, az éjszakai bepisilés szervi és lelki bajokat egyaránt jelezhet, míg a lúdtalpas kisiskolásból nagy eséllyel lesz gerincbeteg felnőtt.
Az egészségnapon éppen ezért azokra a szűrésekre koncentráltak, amelyekkel már egészen fiatal korban kimutathatók ezek a diszfunkciók, illetve elváltozások. A siker érdekében különleges berendezéseket is magukkal hoztak a szakemberek: ilyen a kórházi viszonylatban Budapesten egyedülálló, egyensúlyzavar mérésére alkalmas készülék, amit a Harvard egyetem számítógépes programjával egészítettek ki, vagy az az urológiai mobil vizsgáló, amely képes feltárni a vizelettartási panaszok eredetét.
Madarasi Anna az elsősegély-bemutatók kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába veszik meg sokan a babalégzés-figyelőt, ha baj esetén nem tudják, mit kell tenni. „Az egészségnapon az úgynevezett AMBU babák segítségével az újraélesztés lépéseit mutattuk meg az érdeklődőknek, egyúttal felhívtuk a figyelmet a leggyakrabban előforduló veszélyhelyzetekre” – hangsúlyozta a János kórház gyermekellátásért felelős orvos–igazgatóhelyettese.
Az elsősegélynyújtás oktatását az önkormányzat is fontosnak tartja, még az ősszel elkezdődnek a diákoknak szóló képzések a kerületi fenntartású középiskolákban. „Négy babát vásároltunk, a diákok ezeken tanulhatják meg az alapfogásokat. Azt szeretnénk, hogy felmenő rendszerben idővel az összes középiskolás elvégezze az ingyenes tanfolyamot” – hangsúlyozta Gallai Dolores, az önkormányzat egészségügyi referense.
A szakemberek szerint a szűrések akkor a leghatékonyabbak, ha azokat rendszeresen, lehetőleg azonos időközönként megismétlik, hiszen így pontosan nyomon követhető a páciens egészségi állapotának változása. A minden évben kétszer, tavasszal és ősszel megrendezett egészségnap erre is lehetőséget teremt, az úgynevezett alapvető vizsgálatok ugyanis minden alkalommal elérhetők. Így volt ez most is, az orvosok és asszisztensek a betegek többségét régi ismerősként köszöntötték.
Ezerotszaz_vizsgalat_a_Hegyvideki_Egeszsegnapon3A legnépszerűbbnek ezúttal is a reumatológiai felmérés és a hozzá tartozó csontritkulásmérés bizonyult. Ötödik alkalommal érkezett felülvizsgálatra Ábrahám Lászlóné. A nyugdíjas adminisztrátor nagymama büszkén mesélte, hogy eddig mindig jók voltak az eredményei: „Szigorúan betartom az orvosi utasításokat, még a kedvenc ételeim egy részéről is lemondtam annak érdekében, hogy ne terheljem feleslegesen a szervezetem. Megéri az odafigyelés, hiszen már a hetedik iksz közelében vagyok, a korral járó csontritkulást azonban sikerül kordában tartanom.” Dr. Fükő Zita főorvos ehhez annyit fűzött hozzá, hogy az adatok szerint az elmúlt évben nem nőtt a problémás esetek száma, a rendszeresen visszajáró páciensek állapota pedig stabilnak mondható.
A gyorsaságot emelte ki a PSA szűrésnél Kovács Gábor, aki elmondta, hogy korábban kórházban végeztette el a vizsgálatot, tavaly jött el először az egészségnapra: „Hétköznap szinte egy óra szabad időm sincs, ezért jelent nagy könnyebbséget ez a rendezvény. Időpontot sem kellett kérnem, ráadásul pár perc alatt két másik régóta esedékes vizsgálatot is bepótoltam. Az orvosokat is megismertem, a leleteimet pedig mindig magammal hozom, így lehetőség nyílik az adatok összehasonlítására.”

Knp.