HPV elleni védőoltás-sorozat

Tisztelt Hegyvidéki Polgárok! A Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2009. (V. 21.) számú rendeletének megalkotásával szabályozta a humán papillomavírus (továbbiakban: HPV) elleni védőoltás-sorozat beadásának lehetőségét és támogatását.

A védőoltás-sorozat beadásának megszervezése az elmúlt két évben sikeresen zárult, ezért folytatódik a program a 2011-ben 13. életévüket betöltő, XII. kerületben állandó lakóhellyel rendelkező leánygyermekek részére. Az önkormányzat a rendelete alapján a család jövedelmi helyzetétől függően nyújt támogatást a védőoltás-sorozat teljes költségéhez.

A támogatás mértéke az oltóanyag árának

a) 20%-a, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (jelenleg 28 500 Ft) három és félszeresét;

b) 50%-a, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét, de nem haladja meg annak három és félszeresét;

c) 100%-a, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi teljes nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét.

A szülőnek a támogatás megállapítását követően mindhárom alkalommal – az oltóanyag rendelkezésre állásáról szóló értesítésben leírtak szerint – gondoskodnia kell gyermeke beoltatásáról. A HPV elleni védőoltás-sorozat önrészét három részletben kell fizetni a védőoltás beadását megelőzően. Amennyiben az első oltást követően a szülő nem gondoskodik arról, hogy gyermeke a második vagy a harmadik oltást megkapja, úgy köteles visszafizetni az önkormányzatnak a már megkapott oltások beadásához nyújtott támogatás összegét.

A 2011. évben megszervezett oltássorozathoz szükséges oltóanyag beszerzéséről és a háziorvosokhoz történő eljuttatásáról az önkormányzat polgármesteri hivatala gondoskodik az oltássorozat beadásának meghirdetésétől számított 90 napon belül.

A védőoltásban érintett gyermekek szüleit levélben értesítjük a védőoltás-sorozat bonyolításáról és a teendőkről. A támogatás iránti kérelmet (amelyet levelünkhöz mellékelünk) 2011. szeptember 26-ig lehet elküldeni vagy személyesen leadni az önkormányzat polgármesteri hivatala népjóléti irodájára.

Pokorni Zoltán polgármester