Kilencszaz_uthibat_javitottak_ki1

Kilencszáz úthibát javítottak ki

Közbeszerzési eljárást írt ki az önkormányzat nyáron a kerületi utak karbantartására. A győztes Penta Általános Építőipari Kft. szeptember eleje óta ötven utcában közel kilencszáz úthibát javított ki, valamint megtörtént több nagy forgalmú járdaszakasz felújítása is.

A következő hetekben is folytatódik a hegyvidéki utak javítása, a fagyok beálltáig további szakaszokról tűnhetnek el az autósok életét megkeserítő kátyúk. A kivitelező Penta Általános Építőipari Kft. először a legrosszabb állapotú helyeket tette kátyúmentessé, külön figyelmet fordítva azokra az utakra, amelyek teljes felújítására egy éven belül valószínűleg nem kerül sor. Az eddig balesetmentesített ötven helyszínen mintegy kilencszáz lukat, illetve burkolatrepedést tüntettek el a szakemberek, a többi között már biztonságosan járható a Csermely út, a Hunyad lejtő, a korábban rendkívül sok gondot okozó Határőr és Hegyhát út, valamint az Előzd meg a fogaskerekűt! teljesítménytúra-, kerékpáros és futóverseny teljes útvonala.
A gyerekes családok biztonsága érdekében – Pokorni Zoltán polgármester kérésére – az oktatási intézmények környezetében található járda- és úthibákat is kijavították. Jelenleg is zajlik a Mackós Óvoda előtti járda átépítése, a munkálatok során térkövet raknak le a rossz állapotú, töredezett aszfaltburkolat helyett. A fejlesztéssel egységes arculatot kap a Németvölgyi út érintett járdaszakasza.
Régi adósság a Városmajori Gimnázium felső bejárata körüli terület rendezése. A kerítéshez közeli járdát mostanáig elsősorban a szabálytalanul parkoló autók foglalták el, amit sikerült megszüntetni az átépítéssel: a járdát megemelték, egyúttal két méterre csökkentették a keresztmetszetét, a fennmaradó területet pedig befüvesítették.
Megújult a járda a Fekete István iskola kapubehajtója körül is, a beavatkozásnak köszönhetően a kerekes székkel közlekedő tanulók könnyebben elérhetik az épületet. Biztonságosabban autózhatók az Arany János iskolához vezető utak, a karbantartás keretében ugyanis a Lejtő út és a Meredek utca kátyúit is eltüntették.
Az utóbbi időszak legfontosabb fejlesztése a Rácz Aladár úton történt, a Márton Áron tér és a Bazin utca között mintegy háromszáz méteren teljesen átépítették a járdát. A Márton Áron tér kialakításával összhangban a Hóvirág útig viacolor, a felső szakaszon aszfaltburkolatot alkalmaztak. A lakosság kérésére a térköves részen kiszélesítették a gyalogosrészt, ezzel kényelmesebben elérhetők a közeli busz-, illetve villamosmegállók.
A Fodor utca fővárosi felújításához csatlakozva a kerület szakaszosan felújítja a járdát, gyeprácsos parkolókat épít ki, valamint a lakosság kérésére szorgalmazza egy átkelést segítő középsziget kialakítását a Szendrő utca közelében. Szintén a parkolás megkönnyítését eredményezi a szegélyek lesüllyesztése a Jagelló úton, ahol a hónap végéig a teljes útfelületet felújítja a főváros.

M.

Megszépül a Csaba lépcső

Az utolsó szakaszához érkezett a Csaba lépcső két évvel ezelőtt megkezdett átfogó rekonstrukciója. A Ráth György utca és a Bíró utca közötti részen jelenleg is dolgozik a felújítást végző Penta Általános Építőipari Kft. A meglévő hat lépcsőkarból négyet teljesen átépítenek, a másik kettőt pedig újraburkolják. A munkálatok ideje alatt a gyalogosközlekedés zavartalanságát egy ideiglenes falépcsővel biztosítja a kivitelező. A visszabontásra azért van szükség, mert a jelenlegi lépcsőkarok eredeti terméskőből készült felépítményét negyven évvel ezelőtt, egy gázvezeték-fektetés során betonra cserélték. A nem megfelelő minőségű szerkezet idővel megsüllyedt, a lépcsőfokok és a pihenők összetöredeztek, ezért az önkormányzat vezetése úgy döntött, eredeti állapotában állíttatja helyre az érintett szakaszt. A tervek szerint ugyanakkor komfortosítják a lépcsőt, némileg változik a tagolás, illetve nő a pihenők területe. Elkészül az esővíz elvezetését szolgáló terméskő folyóka, míg a rézsűt a humuszolást követően befüvesítik.Kilencszaz_uthibat_javitottak_ki2