Lejárt az adóbefizetés határideje

Az önkormányzat által kiszabott kommunális adót, építményadót, telekadót, illetve a kerület által beszedett, de részben a központi költségvetéshez kerülő gépjárműadót minden évben két részletben lehet befizetni. Az első félévi részlet befizetési határideje március 15., míg a másodiké szeptember 15. A bő két hete lejárt második félévi határidőig sokan elmulasztották teljesíteni adófizetési kötelezettségüket – tájékoztatta lapunkat a polgármesteri hivatal adóigazgatási irodájának vezetője.
Zólyomi Gáborné elmondta: azok részére, akik befizették az első félévi adóösszeget, ám a második félévre hátralékuk keletkezett, felszólítást küldenek ki, amelyben felhívják a figyelmüket az elmaradt fizetésre. A levélhez egy csekket is mellékelnek, hogy azok is rendezni tudják tartozásukat, akik esetleg elveszítették az év elején megkapott csekkjüket. A felszólítással együtt kiküldött csekken már a késedelmi kamattal növelt adóösszeg szerepel majd.
Bírságra számíthatnak azok, akik régebb óta elmaradtak az adóbevallások benyújtásával. Az irodavezető arra figyelmeztetett, hogy magánszemélyek esetében 200 ezer, cégnél pedig akár 500 ezer forintig is terjedhet a szankció összege. A telekadónál – mivel azt csak 2011. január 1-jén vezette be az önkormányzat – ebben az esztendőben még eltekintenek a bírságtól, ám az első és második félévi részleteket továbbra is várják mindazoktól, akik tartoznak ezekkel.
Az irodavezető hangsúlyozta: fontos, hogy az önkormányzathoz időben beérkezzenek az itt élők adóforintjai, hiszen az alapfeladatok ellátásához, például az óvodák, iskolák, rendelők, gondozási központok zavartalan működtetéséhez nélkülözhetetlenek ezek az összegek. A közterületek rendezett állapotához elsősorban a kommunális adóval járulunk hozzá, ennek teljes összegét ugyanis az utak, járdák felújítására fordítja a kerület.

z.