Polgárőrök a Hegyvidéken

A törvényi változások folytán a Hegyvidéki Polgárőr Egyesület a továbbiakban a rendőrséggel kötött írásbeli együttműködési megállapodás alapján végzi munkáját. Az egyesület önkéntesei közel tíz éve dolgoznak a kerületiek biztonságáért.

A Hegyvidéki Polgárőr Egyesület egy feloszlott polgárőrszervet tagjaiból jött létre 2002-ben. Megalakulása óta meglehetősen mostoha körülmények között, állandó támogatás nélkül működik – ám van egy összetartó mag, amely szívesen végzi munkáját, és akár anyagi áldozatvállalás árán is hajlandó tenni a Hegyvidéken élők biztonságának, nyugalmának megőrzéséért.
„Jelenleg tizennyolc aktív tagunk van, akik közül nyolc-tíz ember mindig jelen van a Hegyvidék utcáin” – mondja Drágus Miklós, az egyesület elnöke. A polgárőrök szabad idejükben, saját autóikkal, saját költségükre megvásárolt üzemanyaggal járják a kerület útjait. Csekély anyagi támogatáshoz csak a Budapest Polgárőr Szövetséggel közösen beadott pályázatok révén jutnak – ennek feltételeként azonban különböző fővárosi polgárőrakciókban kell részt venniük.
Működésüket tavaly óta a Szent János Kórház is segíti azzal, hogy irodahelyiséget biztosít számukra. Erre szükségük is van, hiszen gyakran járőröznek az intézmény területén. „A kórház dolgozóival kiváló a kapcsolatunk, amit jelez, hogy Boros Ottó bűnmegelőzési szakreferens mellett több egészségügyi és műszaki területen tevékenykedő munkatárs is belépett az egyesületbe” – újságolja az elnök.
A polgárőrszervezetek a törvényi változások miatt ezentúl csak a rendőrséggel kötött írásbeli együttműködési megállapodások alapján végezhetik munkájukat; a Hegyvidéki Polgárőr Egyesület a XII. kerületi rendőrkapitánysággal köt szerződést. Az együttműködés nem új keletű, hiszen a polgárőrök rendszeresen segítik a járőröket a forgalomirányítási feladatok ellátásában. Szeptemberben például a rendőrökkel együtt az iskolák előtti gyalogátkelőhelyeknél teljesítettek szolgálatot, és a gyerekek biztonságára ügyeltek.
A KIMBI Óvoda környékén – az intézménnyel kötött megállapodás alapján – egész tanévben jelen vannak a reggeli, illetve a délutáni órákban. Itt is a gyerekek közlekedését segítik, illetve igyekeznek megelőzni az autófeltöréseket. A Svábhegyi Polgári Klub előtt szintén rendszeresen megjelennek, egy időben ugyanis a Költő utcai sportpályáknál is gyakori volt ez a bűncselekményfajta.
„Szeretnénk, ha újabb tagok csatlakoznának hozzánk, hiszen több emberrel még hatékonyabban dolgozhatnánk” – hangsúlyozza Drágus Miklós. Az elnök szerint az áldozatos munka ritkán jár elismeréssel, ennek ellenére úgy véli, aki szeretne másoknak segíteni, és lokálpatriótaként szívesen tenne azért, hogy nagyobb biztonságban élhessünk, megtalálhatja a helyét a hasonlóan gondolkodó, aktív hegyvidéki polgárőrök összetartó közösségében.

z.

 

Aki részt venne a Hegyvidéki Polgárőr Egyesület munkájában, Drágus Miklós elnöknél (06-30-621-2210), valamint Gácser Zoltánnál (06-30-621-2212) jelentkezhet.