Tundoklo_tanchaz

„Tündöklő” táncház

Az idei Hegyvidéki Ősz egyik legnagyszerűbb közösségformáló rendezvénye volt a magyar és nemzetiségi táncház. Több mint százan vettek részt a háromórás programon, amely bebizonyította, hogy a vidám együttlétre alkalmat adó zene és tánc képes összehozni az eltérő kultúrájú embereket, megalapozva ezzel a népek barátságát.
Gubik József néptáncoktató jóvoltából a somogyi járással ismerkedhettek meg a Tündök zenekar magyar táncházának résztvevői. Az örökmozgó kicsik láthatóan nagy örömmel gyakorolták a pattogós mozdulatokban bővelkedő ugrós táncot, hogy aztán szüleikkel karöltve kicsit kifújják magukat a vonulós menetben.

Sok idejük azért nem maradt, hiszen következett az énektanulás, közösen dalolt mindenki a szélfútta badacsonyi vesszőről, a csücsülős diótörésről és a fényes holdláncról. Aztán eljött az ideje a páros táncnak, a lassú és gyors csárdást fiúk, lányok együtt ropták. Zárásképpen előkerült a mesebeli kígyó, amely addig-addig tekeredett, amíg rétes lett belőle.
Agatics Zujezdana és Labancz Lilla kedvcsinálóként a paesityi nevű, fenyegetős, forgásos horvát tánc alaplépéseit tanították meg. Ha pedig megvolt a fenyegetőzés, nem maradhat el a kibékülés sem, erre nyújtott kiváló alkalmat a hármasával járható Momačko kolo, ami a legbarátkozóbb délvidéki táncok egyike.

Ahogy fokozódott a hangulat, úgy gyorsult a zene, a paskolós, dobogós ajd na levo már az idősebbeket is magával ragadta. Amikor pedig minden visszaállt az eredeti kerékvágásba, jöhetett a drmázás, a körtánc, a tököli hagyományőrző együttes muzsikájára mindenki újra a legnagyobb egyetértésben forgott körbe a színpadon.
Szeltner László irányításával körtáncokkal készültek a görögök is. Kevesen tudják, hogy a magyar szíveknek oly kedves görög táncokat a kinti nagyvárosokban ritkábban járják el, mint akár Budapesten. Ennek oka, hogy bár Görögországban a mindennapi élet része a néphagyomány, táncházak szinte egyáltalán nincsenek, ezért az emberek csak kitüntetett alkalmakkor, esküvőkön, népünnepélyeken gyakorolják a lépéseket.
Erre a Hegyvidéki Őszön is lehetőség nyílt, közkívánatra olyan híres táncokkal ismerkedhetett meg a MOM színháztermét megtöltő közönség, mint a pelena jorgo, a világhírű Zorba című filmben feltűnő serviko, vagy a különleges „körtáncosított” hastáncok. Végezetül, a népek barátságát szimbolizálva, a Palio Buzuki zenekar kísérete mellett egy török tánc betanításával is megpróbálkoztak, méghozzá sikeresen, hiszen a nyolcat előre, négyet hátra alaplépéssel annak rendje és módja szerint haladt az egyre bővülő kör, szép lassan teljesen betöltve a táncparkettet.

Ám.