Uj_hegyvideki_muemlek_epuletek4

Új hegyvidéki műemlék épületek

A Hegyvidék méltán lehet büszke épített örökségére, épületei közül nem egy a magyar kultúrtörténet része. A kerület lakói számos alkalommal bizonyították – elég csak az értékvédelmi pályázatok sikerére gondolni –, hogy értő módon gondozzák ezeket a kincseket. Örömteli, hogy az illetékes minisztérium is hasonlóképpen vélekedik: nemrégiben öt hegyvidéki épületcsoport kapott műemléki védettséget.

Az örökségvédelmi törvény szerint műemléki érték minden olyan épített örökségi elem, valamint azok rendeltetésszerűen összetartozó területe, amely alkotórészeivel, tartozékaival és berendezési tárgyaival együtt hazánk múltja és a közösségi hovatartozás-tudat szempontjából kiemelkedő jelentőségű történeti, művészeti, tudományos és műszaki emlék. Mindezidáig hetvenkét hegyvidéki épület büszkélkedhetett a kiemelt műemléki védelemmel, köztük olyan emblematikus helyszínek, mint a Haggenmacher-villa (Istenszeme fogadó) és parkja, a Barabás-villa vagy a volt zugligeti villamos-végállomás.
Szeptembertől az örökségvédelmi bírság megállapításának alapjául szolgáló érték szempontjából a műemléki II. kategóriába került a Hegyalja út 89. alatti ingatlan.Uj_hegyvideki_muemlek_epuletek1 A védetté nyilvánítás célja az 1942–1944-ben Virágh Pál tervei szerint, tradicionalista stílusban épült Billitz-ház építészeti értékeinek megőrzése. Hasonló védelmet kapott a Vágó József-féle Városmajor utca 48/b lakóház és az ugyancsak 1934-ben épült Kálló esperes utca 16. alatti, modern stílusú villaépület – ez utóbbi Kaesz Gyula munkáját dicséri. Uj_hegyvideki_muemlek_epuletek2Uj_hegyvideki_muemlek_epuletek3A nemzeti erőforrás miniszter rendelete I. kategóriába sorolta a Hegyalja út 139. alatt található, 1973–1977 között Szabó István vezetésével épült farkasréti Mindenszentek római katolikus templomot. A védelem ebben az esetben a külső és belső építészeti, továbbá a képző- és iparművészeti értékek megóvására is kiterjed.Uj_hegyvideki_muemlek_epuletek5
A legmagasabb műemléki besorolást kapta a Szent János Kórház területén található épületegyüttes is. Az indoklás szerint az 1898 és 1935 között négy ütemben, Barcza Elek, Korb Flóris, később Horváth Elek tervei alapján, historizáló és részben modern stílusban épült János kórház, valamint a XIX. század harmadik negyedében emelt egykori vámépület építészeti, ipar- és képzőművészeti értékei kiemelt védelemre érdemesek. A műemléki ingatlanokra elővásárlási jog illeti meg a magyar államot.

m.