Hazhoz_jaro_szelektiv_hulladekgyujtes

„Házhoz járó” szelektív hulladékgyűjtés

A hegyvidékiek nem tartják megfelelőnek a szelektív hulladékgyűjtés jelenlegi rendszerét, az önkormányzathoz folyamatosan érkeznek panaszok elsősorban a gyűjtőszigetek rendezetlenségével, a sok helyütt elviselhetetlen szemétkupacokkal kapcsolatban. Az önkormányzat a polgárok kéréseit figyelembe véve októberben elindítja a környezet- és lakóbarát „házhoz járó” szelektív hulladékgyűjtést.

Több probléma van az FKF Zrt. által üzemeltetett szelektív hulladékgyűjtési rendszerrel. Egyrészt nem biztosítja mindenkinek a hozzáférést, hiszen a szigetekhez hely kell, amiből a kerület alsó részén meglehetősen kevés van, másrészt a gyűjtőpontok tisztasága is kívánnivalót hagy maga után. Kovács Lajos alpolgármester szerint a sűrűn lakott városközpontban nem lehet megfelelő számú gyűjtőpontot kijelölni, az itt élők egy jelentős része ezért kénytelen autóba ülni, és a műanyag palackokat, papírt vagy alumíniumdobozokat elvinni a kerület távolabbi szigeteihez, vagy egyszerűen kidobni a ház kukájába.
Egyik megoldás sem támogatható, hiszen az autózás szennyezi a környezetet, a kommunális szemétből pedig már nehéz kiválogatni az egyébként értékes anyagokat. A meglévő gyűjtőhelyek ráadásul általában túlterheltek, és mivel egyelőre sajnos nem alakult ki mindenkiben a környezettudatos gondolkodás, sokan szeméttelepnek tekintik a szigeteket. Megszokott látvány a tartályok környékén a szélben szálló szemét, de az is előfordul, hogy a rossz ágyaktól, tűzhelyektől, elromlott háztartási gépektől is itt szabadulnak meg. Ezért tűnik a szigetek egy része rendezetlen gócpontnak, azaz éppen az ellenkező hatást érik el, mint ami a céljuk.
Az alpolgármester biztos benne, hogy nincs olyan ember, aki örül, ha az ablaka alá kerülnek a gyűjtőtartályok, mert ez egyet jelent a kosszal és szeméttel. Ugyanakkor egyre-másra érkeznek az önkormányzathoz az ez irányú kérelmek: a polgárok azt szeretnék, hogy a lakásuk közelében, de nem a házuk előtt lenne gyűjtőpont.
Ezt a kettősséget oldja meg az önkormányzat úttörő kezdeményezése, ami tulajdonképpen házhoz viszi a gyűjtést. A rendszer környezetbarát, tiszta és ami legalább ennyire fontos, a társasházaknak még anyagi hasznot is hoz. "Egy darab kommunális kukát ugyanis biztosan feleslegessé tesz, ami éves szinten több mint 60 ezer forinttal csökkenti a lakók költségeit, miközben a szelektív gyűjtés ingyenes” – hangsúlyozta Kovács Lajos, aki egy további jó hírről is beszámolt: az újonnan kihelyezett, PET palack és alumínium italos doboz gyűjtésére alkalmas 240 literes kukák árát elharmadolják. Egyenlő részt fizet a kerület, a szolgáltatást végző cég és a lakóközösség.
Mindez azt jelenti, hogy két gyűjtő 10 667 forint + áfába, három kuka 16 000 forint + áfába kerül a társasháznak, ami egyszeri kiadást jelent. A „házhoz járó” gyűjtést fokozatosan vezetik be, az idei év végéig várhatóan a kerület alsó részén, a Böszörményi útig bezárólag mérik fel az igényeket a gyűjtőedények telepítésére és a szolgáltatás megindítására.

em.