Hegyvideki_Osszel_nyitott_a_MOM_Kulturalis_Kozpont

Hegyvidéki Ősszel nyitott a MOM Kulturális Központ

A hagyományos Hegyvidéki Ősz fesztivált ezúttal egybekötötték az újjávarázsolt MOM Kulturális Központ kapunyitó ceremóniájával, s bárki, aki otthon maradt, bánhatja: az idei messze a legnívósabb és leglátványosabb volt az eddigi sorozatban. Még az indián nyár is „táncra perdült” a forgatagban. Részletes beszámolónkat következő – október 4-én megjelenő! – lapszámunkban olvashatják. Addig is ízelítőnek, íme, egy rövid összefoglaló.

Már péntek este ráhangolódhattunk a MOM-évadnyitóval egybekötött Hegyvidéki Ősz hétvégéjére. A Sirály sétányon a madárszárnyakra emlékeztető, futurisztikus vásznak alatt térzene szólt, a sétálókat pantomimesek szórakoztatták, a gyerekek megismerkedtek az extrém szappanbuborék-fújás titkaival.
Szombat reggel hatkor az ország legnépszerűbb biopiaca ismét a megszokott helyen, tárt kapukkal várta a napsugárral kelőket. Mire elérkezett a délelőtt közepe, a belső kertre kitehették volna a „Megtelt!” táblát. Pokorni Zoltán polgármester nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt, majd Czeller Gábor, a Biokultúra Szövetség elnöke társaságában átadott három, zöldségekkel felpúpozott biokosarat Anna nővérnek, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthon igazgatójának a gyerekek számára.
Ekkorra már igazi karneváli képet mutatott a kulturális központ környéke. A piac területe egybefolyt a pecsenyesütő, borkóstoló és kézműves pavilonok soraival, a színpadon a Duna Táncegyüttes járta kopogós táncát, a szünetben Domi bábszínháza szórakoztatta az apróságokat, míg a vásárvégen a Lollini Fotókabin váltogatta a grafikai ötletekkel gazdag háttereket a biozsákmányaikkal pózoló vásárlók mögött.
A piac zárásával egy időben a színházteremben megkezdődött a népek tánca. A Tündök zenekar magyarosra tanította a körláncot alkotó jelentkezőket, amit horvát és görög táncház követett. A program végén nyilvános olvasópróbán mutatkoztak be a novemberben induló MOM Színház vendégművészei.
Az alkonyt a zene uralta. A játszótérre tekintő új szabadtéri színpadon a Bolla Milán vezette Solti György Zeneiskola növendékeinek vonószenekara adott elő választékos klasszikus zenei műsort, míg a szombat estét Rúzsa Magdi segítette át az éjszakába. A rekordszámú tömeg, a borkóstoló pavilonok fényei, az együtténeklés valóságos fesztiválhangulatot teremtettek a sétányon.
Hasonlóan fergeteges koncerttel kezdődött a vasárnap, Halász Judit varázsolta el a gyerekeket – és láthatóan szüleiket is: a kulturális központ kertjének nemcsak a nézőtere, de minden lehetséges négyzetcentimétere megtelt. Kicsik és nagyok lelkesen várták, hogy Pokorni Zoltán felvágja a Szamos Marcipán által készített, a megújult MOM-ot csokiba és marcipánba álmodó ünnepi tortát.
Később a Brass Cirkusz, a BAB Társulat, valamint a kerületi gimnáziumok rockzenekarai szórakoztatták a publikumot, majd kerületi és más budai táncstúdiók növendékei, oktatói adtak ízelítőt tudásukból. A kicsik után a felnőttek is ínyencfalatokat kaptak: a Mrs. Columbo zenekar, élén a Megasztárból megismert Galambos Dorinával, megalapozta és előkészítette a hangulatot a Kerekes Band kissé rövid, ám annál lendületesebb, kiváló koncertjére. Az estét a színházteremben az Amadinda ütőegyüttes nagyszerű műsora zárta.
Mindeközben az épület túloldalán, a MOM bejárata mellett felépített pavilonsoron a legkiválóbb borvidékek kínálatát ízlelgették a vendégek, akik közül többen mondták: nem lenne baj, ha minden hétvége ilyen lehetne.

S–I.