Kekgolyo_utca_4.

Megújuló védett épületek - Kékgolyó utca 4.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a Hegyvidék védett építészeti értékeinek megóvására, a hagyományok átörökítésére. A helyi védettséget élvező társasházak és magántulajdonú épületek felújításához a kerület az értékvédelmi pályázaton keresztül nyújt támogatást. Sorozatunkban az utóbbi években helyreállított lakóházakat mutatjuk be.

A Kékgolyó utca 4. alatti, 1935-ben épült Bauhaus lakóházat 2008-ban helyezte helyi védelem alá az önkormányzat. Kultúrtörténeti szempontból nem csupán maga az épület, hanem annak kertje, közelebbről a mai Kékgolyó utca 6.-hoz tartozó Hajnóczy-udvar felé eső kerítése is említésre érdemes: itt található az az eredeti állapotában fennmaradt, szép barokk kapukeret, amelyet a szomszédos ház udvarán álló szobor után Martinovics-kapuként is emlegetnek.
Érdekes adalék, hogy a társasház terveit eredetileg visszautasították, az építési hatóság azt kifogásolta, hogy a kisebb lakásokba nem került volna fürdőszoba. Végül az akkor újdonságnak számító előírásoknak megfelelően valamennyi otthont összkomfortosították. A társasház legújabb kori felújítása 2004-ben a gázvezeték és a központi kémény részben önkormányzati támogatással történő teljes rekonstrukciójával kezdődött. Ezután következett a hátsó homlokzat, amely szakaszosan újult meg.
A ház védetté nyilvánítása után felgyorsultak a munkálatok, a kerületi és fővárosi értékvédelmi pályázatoknak köszönhetően 2008 és 2011 között valamennyi homlokzat megszépült. Ebben komoly segítséget kaptak a Bauhaus házak szakértőjének számító Ferkai András építésztörténésztől, aki egyebek közt a vakolat típusának és színének kiválasztásában is közreműködött. Arra is figyelmet fordítottak, hogy a hőtani szempontból előnyösebb dryvitozás helyett az épület stílusának megfelelő homlokzati szigetelést alkalmazzanak.
A legkomolyabb beavatkozást a Kékgolyó utca felőli front igényelte, ezt a falszakaszt teljesen helyre kellett állítani. A hetvenes években az Ingatlan Kezelő Vállalat (IKV) felelt a tanácsi tulajdonú lakóházak fenntartásáért, a sokat átkozott cég pedig leverte a háborúban megsérült klinkertéglákat, a lecsupaszított felületet meg egyszerűen bevakolta. Ezt a védettségi és esztétikai szempontból egyaránt nem kívánatos állapotot szüntette meg a társasház, amikor visszaépíttette a falazat vörös kő, illetve a lábazat mészkő burkolatát. Szintén a rekonstrukció keretében valósult meg az erkélymellvédek újjáépítése, valamint az egyik erkély statikai megerősítése.
A felújítások sora még nem ért véget, a következő években szeretnék helyreállítani a belső tereket is. Elsőként megszépülne a lépcsőház fogadótere, amelyet különleges, festett üveglapok díszítenek, valamint kicserélnék a tető elöregedett héjazatát. Az épület külsejét érintő munkákat a Hegyvidéki Önkormányzat az értékvédelmi pályázatokon mintegy ötmillió forinttal támogatta az elmúlt három évben.

MM.