Mindenkor_segito

Mindenkor segítő

A Kútvölgy felső részén, a Sváb-hegy oldalában, a Csipke, a Galgóczy, a Susogó utca, a Városkúti út és a Városkúti köz találkozásánál áll egy kis kápolna. Már a XVIII. században volt azon a területen egy mély kút, amelynek alacsony kőpereme közrejátszhatott az 1753-ban bekövetkező balesetben: egy svábhegyi, Nagybőszi vezetéknevű gazda gyermeke a hegyről lefelé hajtotta a család lovas kocsiját, az állat megbokrosodott, majd hirtelen lecövekelt, és a fiú a kútba esett.
A szülei egész nap keresték, és csak órákkal később leltek rá, a víz felszínén lebegett. Miután kihúzták, a gyermek elmondta, hogy egy csodálatosan szép asszony tartotta őt a palástja segítségével. A szülők hálából (Sigl Márton építőmesterrel) kápolnát emeltettek az eset helyszínén a Mindenkor Segítő Szűz Mária tiszteletére. A kis épület túlélte a történelem viszontagságait, többször nyújtott menedéket üldözötteknek, és sok ima is meghallgatásra talált benne.

Regőczi István plébános, a Hegyvidék díszpolgára 1969-ben – amikor még a váci egyházmegyénél volt pap – úgy döntött, megvásárolja a kápolnát. A Nagybőszi család leszármazottai el is adták neki, ekkor kezdett bele a felújítási munkálatokba. A felszentelést Lékai János bíboros végezte, 1978-ban pedig megünnepelték a kápolna fennállásának 225. évfordulóját.
Érdemes megemlékeznünk a kápolna berendezéséről is. A kegykép – Mária ezüst koronával – egy XVII. századi spanyol művész alkotása. Az oltárlap Olaszországból származik, és gyönyörű márványberakással díszített: a feltámadt Krisztust ábrázolja, amint elsőként édesanyjának jelenik meg két angyal kíséretében. A kápolnát díszítő fa- és márványfaragások Fayköd Mária Zsuzsanna, Franciaországban élő magyar művész alkotásai. A szentély két oldalán látható a Világ Győzelmes Királynőjének üvegmozaikból kirakott képe, amit Natalia nővér látomásai alapján készített Pál Mária.
Natalia nővér 1901-ben született orsolyita apáca volt, akinek többször megjelent Krisztus. Jézus engesztelő mozgalom elindítását kérte a nővértől, valamint egy kápolna felépítését a Szent Anna-réten, a Normafa közelében. Ezeket a látomásokat a pápa hitelesnek ismerte el, és Mindszenty József bíboros fáradozott a megvalósításukon, amit azonban a politika nem tett lehetővé.
A Kútvölgyi Engesztelő Kápolnát 1990-ban újították fel Domonkos Jenő Kossuth-díjas építészmérnök tervei alapján, vigyázva arra, hogy megmaradjon az eredeti kis kőkápolna.

(Balázs)