Negyvenen_megeloztek_a_fogaskerekut2

Negyvenen megelőzték a fogaskerekűt

Kellemes futóidő, jó társaság és a már megszokott hegyvidéki sporthangulat fogadta a tizenegyedik Előzd meg a fogaskerekűt! teljesítménytúra-, kerékpáros és futóverseny résztvevőit. A távot minden eddiginél többen, összesen háromezren teljesítették, negyvenen pedig megelőzték a menetrend szerint járó fogaskerekűt.

A szokásoknak megfelelően először a János kórház előtt gyülekező kerékpárosok vágtak neki a 2011-es Előzd meg a fogaskerekűt! verseny 4,5 kilométeres távjának. Őket követték a futók, míg a túrázókat folyamatosan indították a Városmajori Gimnázium parkolójában felállított rajthelyről. Bár a pálya nem különösebben hosszú, a 325 méteres szintkülönbség – a maga nemében a hegyvidéki a „legmeredekebb” budapesti futó- és bicikliverseny – még a profikat is alaposan megizzasztja. Különösen a Diós árok jelent komoly kihívást, a tapasztalatok szerint a viadal mindig ezen a szakaszon dől el.
„A táv feléig együtt volt a mezőny, kicsit meglepődtem, hogy ilyen sokan képesek tartani a lépést, aztán beleerősítettem, és sikerült elhúzni az élbolytól” – emlékezett vissza a döntő mozzanatokra a férfiak között győztes Kovács Ádám. A Miskolci Sportiskola SC tájfutója nemrégiben kilencedik lett az Albániában megrendezett hegyifutó-világbajnokságon, az idei országos bajnokságon pedig felállhatott a dobogó legfelső fokára. „A hegyvidéki verseny kiválóan szolgálta a felkészülésemet, az pedig külön öröm, hogy első alkalommal rögtön sikerült nyerni, hiszen igazán kiváló ellenfeleket utasítottam magam mögé” – utalt a mezőny erejére a futószám győztese.
Hasonló véleményen volt a Zalaszám-Zac színeiben rajthoz álló, immár háromszoros hegyvidéki bajnok Kálovics Anikó. „Úgy látszik, amikor elindulok, meg is nyerem a versenyt, ami számomra különösen fontos, mert mindig szívesen jövök a Hegyvidékre. Szeretek ugyanis zöld környezetben, árnyékot adó fák között futni, erre pedig szinte csak itt nyílik alkalom a városi viadalok közül. A rajt után arra törekedtem, hogy lépést tartsak a fiúkkal, ez bejött, így a Diós árokban már a saját tempómban futhattam” – tette hozzá a Londonra készülő háromszoros olimpikon. Mint mondta, októberben szeretné teljesíteni a szintidőt maratoni távon, az azt követő időszakban pedig azért dolgozik, hogy öt- vagy tízezer méteren is ott lehessen a 2012-es ötkarikás játékokon.
A tavaly a 18 év alattiak kategóriájában aranyat szerző, ezúttal már a felnőtt női kerékpárosok között diadalmaskodó Kormos Veronika Anna szerint a Diós árok most sem lett laposabb, amit az egész mezőny megszenvedett. „Az elején fel tudtam venni a férfiak ritmusát, így a legmeredekebb részhez már akkora előnnyel érkeztem, amit nem tudtak ledolgozni a többiek” – mondta a Veloki Team biciklise.
A múlt évi és a két esztendővel ezelőtti harmadik helyezés után most aranyat nyert a túrázók között induló Pártai Adrienne. A Tamási Áron iskola pedagógusa végzős osztályával együtt teljesítette a távot. „Minden évben elhozom szinte az egész osztályt, együtt indulunk a rajttól, aztán kis csapatokban, saját tempóban jövünk fel. A célnál mindig megvárjuk egymást, utána fotózás, majd rendszerint közös fagyizás következik. Szerintem ez egy nagyon jó csapatépítő program” – osztotta meg velünk tapasztalatait az egykori atléta, aki bevallotta, hogy gyerekkora óta „magasan” lakik, ezért hozzászokott a felfelé gyalogláshoz.
A résztvevők olyan útvonalon futottak, kerékpároztak, vagy éppen túráztak, amelynek egyes szakaszaival még az autók is nehezen birkóznak meg, így minden célba érkező győztesnek érezheti magát – hangsúlyozta a díjakat átadó Váczi János alpolgármester. Véleménye szerint az esemény elérte „teherbíró képessége határait”, ezért érdemes elgondolkodni, hogy a zavartalan lebonyolítás érdekében jövőre más helyszínen legyen a befutó. „Az önkormányzat számára minden szabadidős rendezvény fontos, ami képes kimozdítani az embereket a televízió elől. Ilyen a mára országos hírűvé váló Előzd meg a fogaskerekűt! verseny is. A mi feladatunk, hogy figyelembe véve az igényeket minél jobb körülményeket teremtsünk a versenyzők számra” – mondta Váczi János.
A rendezvény jól szolgálta a diáksport ügyét, amit bizonyít, hogy ezúttal is valamennyi hegyvidéki iskola képviseltette magát, három intézményből szinte valamennyi tanuló és pedagógus eljött a megmérettetésre. A „fogasozás” a hagyományoknak megfelelően kerti partival zárult, a Rege parkban színpadi produkciók, mászófal és játékok várták a hegyvidéki sportembereket.Negyvenen_megeloztek_a_fogaskerekut1

Ám.