Az_osszefirkalt_auto

Az összefirkált autó

Az új színházi évadban a Bajor Gizi Színészmúzeum is újabb kiállításokkal és rendezvényekkel csalogat mindenkit a Stromfeld Aurél úti villába. Érdemes már most ellátogatni az egykor ünnepelt színésznő hajdani otthonába: az Országomat egy ló(erő)ért! című válogatás igazi kuriózum.

A Bajor Gizi Színészmúzeum őszi rendezvényeinek nyitányai az időszaki kiállítások. A Dívák – Szubjektív válogatás a Teátrumfotó Alkotócsoport negyedik önálló tárlata, s a színésznők állnak a középpontjában: lányok, asszonyok, dívák, primadonnák; fiatalok, idősek. Az elmúlt néhány évad színházi előadásain készült fotók a művésznők legkülönbözőbb arcait mutatják meg. Női életek, sorsok és pillanatok egyetlen képbe sűrítve. A munkák Berkovich Kata, Faludi Imre, Gebauer Hanga, Huisz István, Mészáros Csaba, dr. Patrus Sándor, Puskel Zsolt, Rick Zsófi, Siklós Péter, Szécsényi Zsuzsa, Takács Zsolt és Zelkó Csilla szemét és kezét dicsérik.
Vélhetően népszerű lesz az Országomat egy ló(erő)ért! – Színészek és járművek című válogatás is. Ennek képein a művészek ezúttal nem a színpadon pózolnak, hanem szekéren döcögnek, biciklivel karikáznak, sítalpon siklanak, hajón úsznak, légballonnal emelkednek, repülőn szárnyalnak – mégis egy szép autóval a legelragadóbbak! Közlekedéstörténeti kordokumentum, egyben nosztalgiával teli emlékezés ez a gyűjtemény. Talán sokak kedvence lesz Jávor Pál fotója, aki láthatóan nem tudja, sírjon vagy örüljön, amikor felfedezi összefirkált autóját, hiszen a nyíllal átszúrt szívek mellett a feliraton ezt olvashatja: „Imádom!” A fényképkiállítás az OSZMI Fotótárának kincseiből áll.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a húszéves Kolibri Színházat látja vendégül a színészmúzeum október 13-tól hetente. Előadásrészletek, beszélgetések, helyzetgyakorlatok, vetélkedők, valamint kézműves-foglalkozások révén idézik fel a színházban folyó munka különböző fázisait. A társulat húszévnyi alkotómunkájának csemegéit kínálják majd a látogatóknak e napokon: bábok és jelmezek, színlapok és plakátok, fotók és hangfelvételek, folyamatos vetítés színesítik majd a közös emlékezést. A tárlat mellé múzeumpedagógiai kísérőprogramokat szerveznek, amelyek bepillantást engednek a színház kulisszái mögé is.
Több művész kapcsán jubileumi az idei esztendő: Kiss Manyira és Rodolfóra is emlékezik majd egy-egy centenáriumi kiállítás, mindketten száz éve születtek. Kerek élet fája, szép tizenkét ága címmel jeles napokat rendeznek a múzeumban, a sorozat néphagyományaink gazdag kincsestárából válogatja témáit. A nevezetes napokat, ünnepi pillanatokat elevenítik fel sok zenével, játékkal és különböző kézműves programokkal – október 2-án a szüreti mulatság, december 11-én pedig az advent tiszteletére.
Ennyi – ez a címe az október 25-i (hangos) könyvbemutatónak. A Sediánszky Nóra összeállításában és rendezésében elkészült mű a tragikusan fiatalon elhunyt Guillaume Depardieu-nek állít emléket. A híres és ellentmondásos apa árnyékában önmagát kereső – és pusztító – fiatalember sorsának feldolgozása bizonyára sokakat magával ragad majd, de a kínálatot elnézve a Bajor Gizi Színészmúzeumot érdemes lesz többször is felkeresni az évad folyamán.

A. I.