Szureti_mulatsag_ovodasoknak

Szüreti mulatság óvodásoknak

Második alkalommal szervezett óvodásainak, a szüleiknek és idősebb testvéreiknek szüreti mulatságot a Városmajori Óvodák Csermely úti tagóvodája. A látványos rendezvényen lelkesen „szüreteltek” a gyerekek, taposták, darálták és préselték a szőlőt, hogy aztán mustot iszogassanak. A jól végzett munka után elégedetten falatoztak a nagyon is megérdemelt, bográcsban főtt paprikás krumpliból, majd következett a mulatozás – azaz a körjátékok az óvoda udvarán.

Olivér Marcell, miután hosszasan elbíbelődött a nadrágját és cipőjét védő zacskó felhúzásával, nagy elánnal kezdett a szőlő taposásába.

Csináltál már ilyet korábban?

– Nem, még soha. Milyen puha!

Könnyű taposni?

Szureti_mulatsag_ovodasoknak3– Igen! Vagyis nem tudom, beleragad a lábam… Nehéz felemelni!

Kristóf a préseléssel próbálkozott.

Láttál már ilyet?

– Nem, de nagyon érdekes, ott jön ki a must alul, nézd!

Jó erős lehetsz, ha így meg tudod tekerni a kart…

– Persze, nekem ez nem nehéz!

A gyerekek lelkesedése átragadt a vígasság vendégére, Fonti Krisztina alpolgármesterre is.

– Nagyon jó látni, ami itt zajlik – mondta. – Fontos a hagyományőrzés, különösen az, hogy ne csak elmesélésekből ismerjék meg a gyerekek, mit jelent a szüret, hanem tapasztalják is meg, milyen az, amikor fürtönként leszedik – az óvónők nagyon ügyesen felkötözték a szőlőt! –, majd feldolgozzák a gyümölcsöt. Egészen más érzés olyan mustot inni, amit saját maguk készítettek. Ezt az élményt semmivel nem lehet kiváltani! De a közösség érdekében is fontosak az ilyen programok. A Csermelyben maguk a szülők kezdeményezték, hogy ne csak onnan ismerhessék egymást, amikor reggel és délután összefutnak néhány percre, míg a gyerekeket hozzák-viszik, hanem kötetlenebb formában is találkozhassanak.

Láthatóan legalább annyira élvezik a programot, mint a gyerekek.

– Tényleg így van! Ez is azt mutatja, hogy nagyon lényeges a kis közösségek összetartozása, ezért is örömteli minden ehhez hasonló kezdeményezés.

Bálint Beáta óvodavezetőt nem volt egyszerű elcsípni, hol az egyik csoportnak segített a paprikás krumpli előkészítésénél, hol a másiknak a szüreti „munkákban”.

– Kitűnő helyszín ez egy efféle mulatság megrendezéséhez, hiszen az épület a tornácával és a szépen faragott gerendáival olyan, mintha szőlőbirtokon állna – mondta, amikor mégis meg tudott állni egy percre. – Óvodánk programja a hagyományőrzésre, az egészséges életmódra és a környezettudatos magatartásra nevelésre épül. A mostani már a második szüreti mulatságunk, és biztos, hogy a továbbiakban is megrendezzük.

Milyen más hagyományokat ápolnak?

– Szinte mindent! Pályakezdőként kerültem ide, és az akkori vezető, Antóni Zsóka ültette el ezt a szemléletet, ebben követem őt én is. Régi hagyományunk a Mihály-napi vásár, a Márton napja, az adventi szokások felelevenítése, a farsang és a húsvét, sőt pünkösdölni is szoktunk. Abban, hogy az idei szüret ennyire sikeres lett, komoly szerepe volt az óvónőknek és a dajkáknak is, hiszen az ország különböző pontjairól hozták a szükséges eszközöket és a szőlő nagy részét is.

Hogyan fogadták a gyerekek a programot?

– Nagyon várták! Rendszeresen tartunk egyébként hagyományőrző rendezvényeket mindkét óvodánkban, szüretet azért csak itt, mert a Csermely úti környezet és a kis létszám alkalmasabb a lebonyolításra. A gyerekeknek ez nemcsak amiatt jelent igazi mulatságot, mert jó játék, sokkal inkább azért, mert a szüleikkel és testvéreikkel játszhatnak együtt. Márpedig a közös élmény nagyon fontos!Szureti_mulatsag_ovodasoknak2

(A. I.)