Viragos_mezok

Virágos mezők – gyapjúszőnyegből

Páratlan látnivalót kínál a Barabás Villa idénynyitó kiállítása, a Millefleurs design. "Elképzelhetetlen egy meleg otthon szőnyeg nélkül, s akinek Gulyás Judittól van szőnyege, büszke lehet nemcsak arra, hogy különleges darab van a birtokában, de arra is, hogy az csak neki készült" – mondta a megnyitón Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, utalva arra, hogy a textilművész mindig egyedit alkot, és mindig a megrendelő stílusához, igényeihez, elképzeléseihez, a „felöltöztetni” kívánt épület adottságaihoz igazodik.
Szalai András építész, művészettörténész „poeta doctusnak” nevezte Gulyás Juditot, aki „tanult versfaragóként” tudatosan él e poézis, a művészete eszközeivel. Az európai hagyományokat régebben a szövött szőnyegek jellemezték, amelyek gobelin módra készültek – magyarázta, elmesélve, hogy a francia szőnyegszövő manufaktúrát létrehozó családot nevezték Gobelinnek, innen ered a technológia elnevezése. A szőnyeget mint szövött kárpitot régen házöltözetnek hívták, egészen a XVII. századig, amikor is a falakon átvették a helyét a különböző festmények és egyéb képek, később pedig a modernnek számító műalkotások.
Gulyás Judit munkái abból az időből hoznak vissza számunkra ízelítőt, amikor a szőnyegek falon és padlón valóban a ház öltözékét jelentették. Szalai András szerint a művésznő minden alkotásán erőteljes természeti-formai inspiráció érződik, és színeivel, formáival sikeresen oldja az építészet kicsit derékszögű, szabályos, geometriai rendszerét.
A nívódíjas textilművész több mint egy évtizede tervez és alkot egyedi szőnyegeket magánlakásokba, irodákba, kastélyokba, belvárosi üzletbelsőkbe, falra és padlóra, hagyományos és különleges alakúakat, teljes egészében új-zélandi gyapjúkeverékből. A virágmezőket idéző kiállítás október 11-ig látható a Városmajor utca 44. alatti villában.

AI