Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Nyitott_templomok_ejszakaja1

Nyitott Templomok Éjszakája

Lassan megszokottá válik, hogy kora ősszel, a Kulturális Örökség Napjához kapcsolódva a szakrális művészetek, illetve a katolikus egyház értékei iránt érdeklődők is gazdag és változatos programok közül válogathatnak. A Szakrális Művészetek Hete és a Nyitott Templomok Éjszakája ezúttal is bőséges kínálattal várta a hegyvidékieket.

Kulturális Örökség Napjai a Hegyvidéken

A szokásosnál is nagyobb figyelmet kapott a Hegyvidéken a szeptember 17–18-i hétvégén megrendezett Kulturális Örökség Napjai programsorozat: a XII. kerület ugyanis kiemelt helyszínként szerepelt. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet értékeink megőrzésére, védelmére, egyúttal lehetővé tegye egymás kultúrájának jobb megismerését, ami erősíti az összetartozás érzését, a lakóhelyhez való kötődést. Örömmel láttuk, hogy a svábhegyi víztoronyban, a Barabás Villában és több más helyszínen is eddig soha nem tapasztalt érdeklődés mutatkozott a programok iránt.

A_kert_kulonleges_disze

A kert különleges dísze

Ha van sokoldalú növény, akkor a som bizonyosan az. A kertekbe díszítő értéke miatt ültetik, hiszen tavasszal virága, ősszel lombja, télen pedig vesszeje csalogatja a tekintetet. Termése pedig fontos vitaminforrás, ráadásul a madarakat is mágnesként vonzza.

Hazhoz_jaro_szelektiv_hulladekgyujtes

„Házhoz járó” szelektív hulladékgyűjtés

A hegyvidékiek nem tartják megfelelőnek a szelektív hulladékgyűjtés jelenlegi rendszerét, az önkormányzathoz folyamatosan érkeznek panaszok elsősorban a gyűjtőszigetek rendezetlenségével, a sok helyütt elviselhetetlen szemétkupacokkal kapcsolatban. Az önkormányzat a polgárok kéréseit figyelembe véve októberben elindítja a környezet- és lakóbarát „házhoz járó” szelektív hulladékgyűjtést.

Orgonaszo_a_termeszet_templomaban

Orgonaszó a természet templomában

Az utóbbi hetekben a magasabban fekvő hegyvidéki kertekig elhallatszottak az erdőből kiszüremlő szarvasbőgés hangjai. Az állatok mostanában vívták meg az augusztus végén, szeptember elején szokásos hatalmi harcaikat, a győztesek pedig szerelmes bőgéssel adták a világ és természetesen a csinos gímtehenek tudtára, hogy készen állnak a vérvonal tovább örökítésére.

Lekvarral_toltott_mezes-napok1

Lekvárral töltött mézes-napok

Rajzverseny, zenebona, tombola, kedves árusok és feledhetetlen kóstolók csaltak édes mosolyt a résztvevők arcára a Virányosi Közösségi Házban immár másodszor megrendezett méz- és lekvárfesztiválon.

Harminchat_ev_a_betegekert

Harminchat év a betegekért

Több évtizedes munkája elismeréseként nemrégiben Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehetett át Szalai Lászlóné. A Városmajor utcai háziorvosi rendelő szakasszisztensét a gyógyításhoz és a betegekhez fűződő viszonyáról kérdeztük.

Járni is engedd…

A nyári híradásokban több televízió-csatorna foglalkozott a kisgyerekek használati tárgyai – köztük az úgynevezett bébikomp – kockázataival. Két ismert és elismert hegyvidéki szakembert kérdeztünk meg arról, mennyire biztonságos, illetve veszélyes ennek a „baba-járókeretszerű” eszköznek a használata.

Csilleberc

Hegyvidéki városrészek - Csillebérc

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizenhét különböző terület alkotja, ezek története, kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. A következő városrész Csillebérc, amely névnek semmi köze a csilléhez, annál inkább egy mondabeli tündérhez.

Nem_mindig_a_foszerep_a_fontos

„Nem mindig a főszerep a fontos”

Mint minden évben, ezúttal is Bilicsi Tivadar születésnapját követően adták át azt a díjat, amelyet családja alapított a színész születésének századik évfordulóján, immár tíz esztendeje. Az elismerést olyan művészek kapják, akik személyiségükkel és művészetükkel mosolyt tudnak csalni az emberek arcára. A V. Majzik Mária szobrászművész által készített kis szobrot ezúttal Venczel Verának, a Vígszínház művészének ítélte oda a családi zsűri.

Lendulet_es_energia_a_vasznon

Lendület és energia a vásznon

A Szlovéniában élő magyar festőművész, Göntér Endre kiállítása nyílt meg szeptember közepén a felújított MOM Kulturális Központ kupolatermében. A tárlatot a MOM-évadnyitó Hegyvidéki Ősz fesztiválon is megtekinthetik a művészetbarátok.

Az_elet_tiz_percben1

Egy élet tíz percben

Ticket címmel új animációs filmet mutatott be a Hegyvidéken élő és alkotó Rofusz Ferenc rendező. A mű a harminc évvel ezelőtt Oscar-díjjal jutalmazott A légy című alkotás bravúros technikai megoldásait követi – ezúttal is egy kézi rajzokon alapuló háttér-animációs film készült.

Dzsesszmuzsikus_feher_kopenyben

Dzsesszmuzsikus fehér köpenyben

Magával ragadó előadó, több száz zenemű és filmzene szerzője. A pódiumon életeleme a rögtönzés. Ujjai alatt táncra perdülnek a zongora billentyűi, a motívum önálló életet él. A klasszikus zene és a jazz ötvözetének, a „crossover” műfajának egyik hazai megteremtője. Születésnapi beszélgetés a hetvenéves Vukán Györggyel.

Az_osszefirkalt_auto

Az összefirkált autó

Az új színházi évadban a Bajor Gizi Színészmúzeum is újabb kiállításokkal és rendezvényekkel csalogat mindenkit a Stromfeld Aurél úti villába. Érdemes már most ellátogatni az egykor ünnepelt színésznő hajdani otthonába: az Országomat egy ló(erő)ért! című válogatás igazi kuriózum.

Soszoba_az_Ozike_Ovodaban

Sószoba az Őzike Óvodában

Szeptemberben újabb sószobát adott át az önkormányzat a kerületben. A Normafa Óvoda Őzike tagóvodájában kialakított, csíra- és baktériummentes helyiséget alkalmanként húsz-harminc percig használják a gyerekek. A tapasztalatok már most rendkívül kedvezőek, a légúti megbetegedésekkel küzdő óvodásokon sokat segít a sóban gazdag levegő.

Szuloi_forumok_kozeppontban_a_gyermekneveles

Szülői fórumok: középpontban a gyermeknevelés

Az új tanévben is változatos programokkal várja a kerületi diákokat és szüleiket a Hunniareg Budai Módszertani Központ. A már megszokott óvodai és iskolai rendezvények mellett a tavaly nagy sikert arató Szülői Fórum sorozat is folytatódik.

Hegyvidéki Ősszel nyitott a MOM Kulturális Központ

A hagyományos Hegyvidéki Ősz fesztivált ezúttal egybekötötték az újjávarázsolt MOM Kulturális Központ kapunyitó ceremóniájával, s bárki, aki otthon maradt, bánhatja: az idei messze a legnívósabb és leglátványosabb volt az eddigi sorozatban. Még az indián nyár is „táncra perdült” a forgatagban. Részletes beszámolónkat következő – október 4-én megjelenő! – lapszámunkban olvashatják. Addig is ízelítőnek, íme, egy rövid összefoglaló.

Elet_es_alom_a_Hegyvideken

Élet és álom a Hegyvidéken

Kovács Gergelyné kultúrtörténész, etnográfus–muzeológus vehette át díszpolgári címét a Hegyvidéki Ősz programsorozat előestéjén, a MOM Kulturális Központban rendezett avatóünnepségen. „Ez az összemosolygás kerülete” – jellemezte otthonát a díjazott, aki szeretettel beszélt az itt élők közösségéről, az ismeretlenül is ismerős hegyvidéki arcokról.

Indul a népszámlálás

Szeptember 27-én megkezdődött a népszámlálási kérdőívek kézbesítése, a számlálóbiztosok szeptember 30-ig minden címre kiviszik a nyomtatványokat. A kérdéseket októberben válaszolhatjuk meg a kérdőívek kitöltésével, interneten vagy számlálóbiztos segítségével.

Kekgolyo_utca_4.

Megújuló védett épületek - Kékgolyó utca 4.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a Hegyvidék védett építészeti értékeinek megóvására, a hagyományok átörökítésére. A helyi védettséget élvező társasházak és magántulajdonú épületek felújításához a kerület az értékvédelmi pályázaton keresztül nyújt támogatást. Sorozatunkban az utóbbi években helyreállított lakóházakat mutatjuk be.

Megújul a Jagelló út

Régi adósságát törleszti a Budapest Fővárosi Önkormányzat, amikor a lakosság és a Hegyvidéki Önkormányzat kérését figyelembe véve felújítja a Jagelló utat. Az Apor Vilmos tér és a BAH-csomópont közötti, hozzávetőlegesen 680 méter hosszú szakaszon október első hetében kezd el dolgozni a kivitelezéssel megbízott Colas Út Zrt.

Elhunyt_Makovecz_Imre

Elhunyt Makovecz Imre

Életének 76. évében szeptember elhunyt Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja.

Megnyilt_a_Hegyvideki_Zarandokhaz

Hegyvidéki Zarándokház: szállás az erdőben

Elkészült a Mátyás király úton a Hegyvidéki Zarándokház, ahol az Esztergomtól Máriagyűdig tartó Magyar Zarándokúton részt vevők pihenhetnek meg egy-egy éjszakára. A házavatóval egyidejűleg kiállítás nyílt a polgármesteri hivatalban annak bemutatására, hogyan járták végig a hosszú utat az első zarándokok.

Egy_gyereknyi_hazaszeretet1

Egy gyereknyi hazaszeretet

Márai Sándor szerint „aki a hazát szereti, egy végzetet szeret”. E "végzet", azaz a haza, a magyarság szeretete és megőrzése a hitvallása az erdélyi Válaszúton élő Kallós Zoltánnak és munkatársának, Balázs-Bécsi Gyöngyinek, akik a mezőségi kis faluban kollégiumot hoztak létre annak érdekében, hogy a szórványban élő, kevéssé tehetős magyar családok az anyanyelvre, az ősök tiszteletére, hagyományaira neveltethessék gyermekeiket. A kollégiumot a Kallós Zoltán Alapítvány működteti igen csekély állami és inkább remélt egyéb támogatásokból. Hivatásukról és eredményeikről budapesti látogatásuk alkalmával beszélgettünk velük.

Nemes_bosszut_allt_a_Hegyvidek-Ybl

Nemes bosszút állt a Hegyvidék–YBL

Helyenként kifejezetten tetszetősen játszott, sőt meglepetésgyőzelmet is aratott a Hegyvidék–YBL WPC, a XII. kerületi vízilabdacsapatnak végül mégsem sikerült továbblépnie a Magyar Kupa második fordulójába. A három első ligás ellenfelet felvonultató csoportban a sikernek számító harmadik helyen zárt a gárda.

Akciok_a_zoldteruletek_biztonsagaert

Akciók a zöldterületek biztonságáért

Szigorúan ellenőrzik a zöldterületek rendeltetésszerű használatát a Hegyvidéki Közterület-felügyelet munkatársai. Bár az utóbbi hónapokban sokat javult a helyzet, a legutóbbi akciójuk során is több szabálytalansággal találkoztak. A legtöbb gondot továbbra is a közterületeken italozók és a parkokba beköltöző hajléktalanok jelentik.

Negyvenen_megeloztek_a_fogaskerekut2

Negyvenen megelőzték a fogaskerekűt

Kellemes futóidő, jó társaság és a már megszokott hegyvidéki sporthangulat fogadta a tizenegyedik Előzd meg a fogaskerekűt! teljesítménytúra-, kerékpáros és futóverseny résztvevőit. A távot minden eddiginél többen, összesen háromezren teljesítették, negyvenen pedig megelőzték a menetrend szerint járó fogaskerekűt.