A_bennunk_levo_kertek

A bennünk lévő kertek

Határvidék kertjei címmel nyílt meg Bakos Tamás grafikus, papírművész kiállítása a Hegyvidék Galériában. „A képek azokat a kerteket ábrázolják, amelyek mindnyájunkban vágyakat, álmokat jelképeznek” – fogalmazott köszöntőjében Gilicze Zoltán, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője, Bakos Tamás egykori tanítványa.
A főiskolai docens, az ELTE Tanító- és Óvóképző vizuális nevelés tanszékének vezetője, nemcsak diákjai, de közönsége körében is kedvelt képzőművész. „Emlékszem, annak idején a vizuális tanszék olyan volt számunkra, mint ezek a vágykertek, ahol kicsit el lehetett ábrándozni, és ahol értéket szívtunk magunkba – mondta Gilicze Zoltán. – Mindenkinek szüksége van álmokra, vágyakra, és arra a határtalanságra is, amit ez a kiállítás jelképez.”
Botos Eszter művészettörténész szerint a kert nem más, mint civilizált dzsungel, a természet és a kultúra találkozása, amiben megjelenik a természet határtalan növekedése, valamint az ember, aki munkájával behatárolja mindezt. „Érdekes Bakos Tamás állásfoglalása – hívta fel a figyelmet a művészettörténész –, mert úgy nyúl hozzá az adott természeti formákhoz, hogy művészi kézvonásával csak finoman kiegészíti azok vonulatát, szövetséggé erősítve ember és természet kapcsolatát. Külön megérint a művek személyessége és belső titkos varázslata, hiszen ezek a kertek bennünk vannak, a művészben és a szemlélőben is meglévő rejtett titkok és misztériumok helyei.”
Bakos Tamás előbb az Egri Tanárképző Főiskolán, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Munkásságát számos (köztük SZOT-) díjjal ismerték el, 1988-ban a Nürnbergi Rajzbiennále Faber Castell-díját, 1993-ban Debrecen város díját, 1994-ben az Art Today-díjat vehette át. A Magyar Papírművészeti Társaságnak 1996 óta tagja. Grafikai műveivel 1982-től szerepel rendszeresen hazai és külföldi kiállításokon. A Hegyvidék Galéria közönsége társkiállítóként már több alkalommal láthatta munkáit, az április 20-ig látogatható tárlat azonban az első önálló bemutatkozási lehetősége a Városmajor utcai galériában.

(tal)