Elindultak_Esztergombol_az_elso_zarandokok

Elindultak Esztergomból az első zarándokok

A téli szünet után ismét megnyílt a tavaly óta működő Magyar Zarándokút: március 30-án indultak el a nyitó zarándoklat résztvevői az esztergomi Szent Adalbert Központból, hogy aztán a tervek szerint tizenhét nappal később eljussanak az út végpontjáig, a máriagyűdi kegytemplomhoz. Az idei első zarándokok április 1-jén értek a XII. kerületbe, ahol egy éjszakát töltöttek a Hegyvidéki Önkormányzat által tavaly ősszel kialakított Mátyás király úti zarándokszálláson.
A nyitó zarándoklaton az út teljes, 480 kilométeres távját nyolcan igyekeznek teljesíteni – köztük Schmittné Makray Katalin, a nemrég leköszönő köztársasági elnök felesége, akinek jelképesen Papp Lajos szívsebész, az egyik legelső „magyar zarándok” adta át a stafétabotot. Az út egy-egy szakaszán azonban sokan mások is csatlakoznak a menethez.
A csatlakozók egyike Fonti Krisztina, aki Esztergom és Pilisszentlélek között haladt együtt a zarándokcsapattal. Az alpolgármester, aki aktívan részt vesz a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás munkájában, elmondta: ezúttal nem volt lehetősége arra, hogy Máriagyűdig kövesse zarándoktársait, de a közeljövőben ő is szeretné végigjárni a spanyolországi El Camino mintájára létrehozott Magyar Zarándokutat.

z.