Fitt családok

Hét önkormányzati fenntartású hegyvidéki általános iskola ad otthont az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány legújabb oktatási programjának. A Fitt család klubdélutánok gyakorlati foglalkozásain a harmadik és negyedik osztályosok szakértők irányításával azt tanulják, hogyan őrizhetik meg, illetve fejleszthetik testi és lelki egészségüket.

Amikor a táplálkozásról, testmozgásról, barátságról, lelki egyensúlyról beszélünk, valójában az egészségre gondolunk. A Fitt család iskolai programmal, amelynek középpontjában a gyerekek egészséges életmódra nevelése áll, az országban elsőként a hegyvidéki diákok ismerkedhetnek meg – hívta fel a figyelmet a Németvölgyi Általános Iskolában megtartott programnyitó sajtótájékoztatón Nyulász Péter. A kezdeményezést életre hívó Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Alapítvány kommunikációs vezetője kiemelte, hogy a XII. kerületben alapított nonprofit szervezet a helyszínválasztással is hegyvidéki kötődését szeretné erősíteni.
A Németvölgyi iskolát képviselő Dohány András arra emlékeztetett, hogy korábban már együttműködtek az alapítvánnyal, a nagy sikerű Okos Doboz oktatási program országos bemutatóját ugyanis szintén náluk rendezték. Az igazgató hozzátette: az egészséges életmódra nevelés központi szerepet kap a kerületi oktatási intézményekben, ezért is lehet hálás valamennyi iskola azoknak a szervezeteknek, így az Egyszervolt alapítványnak is, amelyek segítséget nyújtanak ennek népszerűsítésében. Különösen a délutáni időszakban nyílik erre alkalom, amikor a tanórákon megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban, különböző foglalkozásokon hasznosíthatják a gyerekek.
Egyetértett az intézményvezetővel Fonti Krisztina alpolgármester, aki a Fitt család sokoldalúságát emelte ki. Mint mondta, a program párhuzamosan fut az interneten és az iskolákban, ami lehetőséget teremt arra, hogy az átadott tudásanyagot a családok is megismerjék. „A tárgyalt témakörök mindegyikével egyetért az önkormányzat – hangsúlyozta az alpolgármester –, hiszen azokról az értékekről van szó, amelyek nélkül nem lehet testben és lélekben egyaránt egészséges gyerekeket nevelni. Olyan fiatalokat, akik felnőve a családot tekintik emberi kapcsolataik legfontosabb színterének.”
Szűcs Dóra programigazgató elmondta, hogy az egészséges táplálkozásról Tóth Bernadett dietetikus, a családi életről Gáspár Sarolta nevelési tanácsadó tart előadásokat, míg a lelki egészségről és a társas kapcsolatokról Héjja Edit pszichopedagógus beszél a foglalkozásokon részt vevő harmadik-negyedik osztályos gyerekeknek. A sportrendezvényeket Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó felügyeli.
Az előzetes tervek szerint a klubdélutánok májusig lezajlanak, ez azonban nem jelenti azt, hogy végleges búcsút kell venni a Fitt családtól. A programhoz kapcsolódó játékok, kvízek, vetélkedők ugyanis ezt követően is folyamatosan zajlanak majd, amiről a rendszeresen frissülő www.fittcsalad.hu weboldalon találunk információkat.

Ly.