Komlos_Jucira_emlekeztek

Komlós Jucira emlékeztek

Kilencvenhárom éves korában, tavaly áprilisban hunyt el a haláláig a Krisztinavárosban élő Komlós Juci, a Nemzet Színésze. Most emléktáblát avattak egykori lakóháza falán.
A kis ünnepségen Fonti Krisztina alpolgármester méltatta a színművészt. Kiemelte azt is, hogy az önkormányzat fontos feladatának tekinti az emléktábla-állításokat, hiszen ezek segítségével felidézhetünk egy-egy fontosabb történelmi eseményt, vagy azokat a neves embereket, akik munkásságukkal, példamutatásukkal öregbítették hazánk és a Hegyvidék hírnevét. Márpedig Komlós Jucit, aki harminc éven át lakott a XII. kerületben, egy nemzet zárta a szívébe.
Földessy Margit, Komlós Juci lánya elmondta, szeretné, hogy az emléktábla előtt elsétálónak, arra rátekintve, mindig az eszébe jusson, amit édesanyja képviselt: ki kell nyújtanunk a kezünket egymás felé, mosolyogva kell embertársainkra nézni.
Komlós Juci Szabadkán született színészházaspár gyermekeként. Pályája sikerességét számos díj bizonyítja. Csak a fontosabbakat kiemelve: a Nemzet Színésze, örökös tagság a Halhatatlanok Társaságában, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, Jászai Mari-díj, Érdemes művész, Déryné-díj.
Rózsahegyi Kálmán színésztanodájában végzett 1935-ben. Először a Király Színházban kapott szerepeket, majd vidéki (szegedi, miskolci) kitérők után a Fővárosi Operettszínház társulatának tagja lett. 1977 óta erősítette a Nemzeti Színház gárdáját.
Számos színdarabban, játék- és tévéfilmben szerepelt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem munkássága elismeréseképpen 2005-ben felmentette az óralátogatás alól, és kiállított számára egy egyetemi diplomát.
Kollégái nagyon szerettek vele dolgozni; mindig felkészült volt, rendkívül pontos. Türelemmel, komolysággal, szelídséggel és szorgalommal végezte színészi munkáját.
A Színházi Adattár szerint nyolcvanöt különböző darabban kapott szerepet, eljátszotta Ophéliát a Hamletben, Roxanne-t a Cyranóban, Nyilas Misit a Légy jó mindhaláligban. Volt Iluska a János vitézben, de Agatha Christie-adaptációban is szerepelt. Legnépszerűbb játékfilmje talán az Aranyember, ám a legtöbben minden bizonnyal a Szomszédok című tévésorozatból ismerik: 1987-től tizenhét éven át alakította Lenke nénit.

B. A.