Mediaszereplok_a_keruleti_kutyapiszokkampanyert1

Médiaszereplők is támogatják a kerületi kutyapiszokkampányt

Televíziós műsorvezetők, színészek, ismert sportolók is támogatják a Hegyvidéki Önkormányzat által elindított kutyapiszok-ellenes kampányt, amelynek fő célja a gazdák szemléletformálása. A Hegyvidékhez kötődő, kutyatartó és kutyabarát médiaszereplőket arról kérdeztük, mit gondolnak a környezetüket rondító kutyapiszok-áradatról, illetve ők maguk mit tudnak tenni annak érdekében, hogy tisztább kerületben élhessünk.

Csiszár Jenő: Mások helyett szégyenkezem

„Ha igényesek vagyunk magunkkal, akkor legyünk igényesek a környezetünkkel szemben is!” – jelenti ki Csiszár Jenő. A Hegyvidéken élő műsorvezető szerint szükség van szankciókra a kutyák után nem takarító gazdákkal szemben, ám szerinte ha a kutyatartók hozzáállása nem változik meg, akkor hiába a büntetés, ugyanúgy sunnyogás lesz a vége. „Vállaljuk a felelősséget!” – szólít fel mindenkit.
Csiszár két gyermek apukájaként félti a kicsik egészségét, akik „mindenbe belenyúlkálnak”, emellett kutyatartóként is kellemetlenül érzi magát – mások miatt. „Hiába szedem össze mindig sétáltatás közben Samu, a tizenöt éves shar-pei kutyám piszkát, engem is azokkal a gazdákkal azonosítanak, akik nem hajlandók takarítani. Szégyellem magam, amikor kutyaürüléket látok, hiszen ilyenkor én is »tettes« vagyok azok szemében, akiknek nincs kutyája, csak kerülgetik a piszkot az utcán. Pedig nem nekem kellene szégyenkeznem...” – magyarázza szokásos lendületével Csiszár, aki egyébként néha rászól egy-egy igazi "tettesre", ám ritkán jár eredménnyel. Ellenben záporoznak rá a „mit ugat ez a nagyképű médiás” típusú megjegyzések.Mediaszereplok_a_keruleti_kutyapiszokkampanyert4

Kolovratnik Krisztián: Nagy felelősség!

„Amikor a kisfiamat óvodába viszem, szinte mindig kerülgetnünk kell a kutyák nyomát. Ez főleg Borisz miatt zavaró, hiszen ő folyton a földön csúszik-mászik" – mondja Kolovratnik Krisztián, aki egy négy és fél éves kisgyerek apukája.
A fiatal színésznek gyerekkorában volt egy kiskutyája, akkor tanulta meg, milyen nagy felelősség az állatok tartása. Bár imádja az ebeket, a mai élettempója mellett nem tudna annyira odafigyelni egy kutyára, és foglalkozni vele, amennyire az megérdemelné és igényelné.
Kolovratnik Krisztiánnak is tetszik a hegyvidéki kampány, már csak azért is, mert az új kukák tervezésébe bevonták a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tehetséges hallgatóit. „Ismerem a munkáikat, én is többször dolgoztam velük, legutóbb a Lukáts Andor által rendezett Isteni színjátékban. Jó dolog, hogy fiatalok alkotásai kerülhetnek ki az utcára” – méltatja a színész az önkormányzat rendhagyó ötletét.Mediaszereplok_a_keruleti_kutyapiszokkampanyert3

Nagy Judit: Élvezhetetlen környezet

A Magyar Televízió műsorvezetője, Nagy Judit a kislánya egészségét félti, aki már átesett komoly fertőzésen, és három hónapig betegeskedett. De nemcsak az egészségügyi kockázatok miatt zavarja, hogy a kutyák "elaknásítják az utcákat", az is bántja, hogy a felelőtlen gazdák ezzel élvezhetetlenné teszik az egyébként vonzó hegyvidéki környezetet.
„A múltkor például séta közben leguggoltunk egy virágágyáshoz, és szinte azonnal megcsapott minket a növényzet közt megbúvó kutyagumi szaga. A gyerek gyorsan elhúzta a kezem, és csak ennyit mondott: menjünk innen, büdös van!” – idézi fel legutóbbi rossz élményét az édesanya.
Nagy Juditéknál egyelőre nincs kutya, ám négy és fél éves kislánya már jó ideje nyüstöli, hogy vegyenek egyet. A legutóbbi születésnapjára halakat kapott, de úgy tűnik, ezzel sem tudták vele feledtetni a kívánságát, egyre valószínűbb tehát, hogy a közeljövőben egy négylábúval bővülhet a család.

Taróczy Balázs: A zacskóhiány nem kifogás

Elfogadható, hogy valaki azért nem szedi össze a piszkot, mert nincs nála zacskó? Taróczy Balázs szerint a legtöbb esetben nem. „Ha az ember elindul kutyát sétáltatni, ugyan vegyen már magához egy-két zacskót, hiszen az mindenkinél hegyekben áll otthon!” – mondja.
A férfi teniszsport egyik legsikeresebb magyar versenyzője, televíziós szakkommentátor – akinek a kutyája két esztendővel ezelőtt, tizenhét évesen hagyta el őt örökre – biztos abban, hogy a kutyagumik többsége nem a zacskóhiány miatt marad az utcán. „Pontosan tudom – teszi hozzá –, hogy kik azok a környékbeliek, akik mindig összeszedik az ürüléket, és kik hagyják a földön.”

Monspart Sarolta: Természetes, hogy eltakarítom

Monspart Sarolta tájfutó-világbajnok egy kullancs okozta betegség miatt kényszerült feladni aktív sportpályafutását, de nem szakadt el a sporttól. A férjétől kapott óriás schnauzer társaságában kezdett el ismét futni az erdőben, mellette – mivel csak sántikálva, lassan tudott haladni – biztonságban érezte magát.
Két év után, a születendő gyermeke miatt, nehéz szívvel, de meg kellett válnia Samutól, és sokáig kutya nélkül maradt. Aztán később jött Dorka, a berni pásztor leányka, utána pedig a szintén berni lány, Derke, aki most nyolc hónapos, és ugyancsak sportos életmódot folytat, gazdájával együtt rendszeresen futni jár.
„Dorkához hasonlóan Derke is meglehetősen szégyellős, a bozótba bújva végzi a dolgát. Így aztán nem könnyű észrevenni a »termést«, de addig keresem, amíg meg nem találom” – árulja el a Prima-díjas volt sportoló. Eszébe sem jut, hogy ott is lehetne hagyni a piszkot, számára olyan természetes, hogy eltakarítja, „mint ahogy az ember a saját dolgát a WC-n, s nem mellette intézi”.Mediaszereplok_a_keruleti_kutyapiszokkampanyert5

Árpa Attila: A pénztárca jó tanítóeszköz

A színész, rendező, producer, műsorvezető, az utóbbi időben regényt író Árpa Attila Csiszár Jenőhöz hasonlóan nem rest szólni azoknak, akik „elfelejtik” összeszedni a kutyák ürülékét. Ez pedig gyakran megtörténik, mivel a szép hegyvidéki utcát, ahol lakik, a kerület más részeihez hasonlóan ugyanúgy telepiszkítják az ebek. „Legalább annyira zavaró ez, mintha a tulaj maga tolná le a nadrágját és intézné el a dolgát” – méltatlankodik a színész-producer, aki szintén tart kutyát.
Árpa Attila, amikor figyelmeztet valakit, igyekszik mindig udvarias lenni, a megszólítottak viszont sokféleképpen reagálnak. Van, aki elvégzi a kötelességét, mások úgy tesznek, mintha meg sem hallanák az intő szót. Némelyek félvállról odavetik, hogy nem érdekli őket a probléma, de olyan is akad, aki felháborodik, amiért felelősségre merik vonni.
„Egyszer az egyik nagyhangú kutyással elfajult a vita – meséli Árpa. – Az illetőnek kilátásba helyeztem, hogy legközelebb összeszedem a kupacot, és a lakása elé borítom.”
Az önkormányzat kampányát kiváló ötletnek tartja, ám szerinte a bírságolásra is nagyobb hangsúlyt kell helyezni, "hiszen a pénztárca jó tanítóeszköz". Árpa Attilának is vannak gyermekei, és a rájuk leselkedő fertőzésveszély miatt is fontosnak tartja, hogy a Hegyvidéken javuljon a "piszkos" helyzet.Mediaszereplok_a_keruleti_kutyapiszokkampanyert2

z.

Szórólaposztás

Váczi János alpolgármester, Árpa Attila és Kolovratnik Krisztián az Alkotás és a Csörsz utca sarkán szórólapokat osztottak a járókelőknek, és felhívták az érdeklődők figyelmét a kezdeményezés céljára. Az akció ideje alatt is sokan átléptek a helyszínen felállított, számlálóval ellátott ajtón, hogy jelképesen kifejezzék, támogatni kívánják az önkormányzat kampányát.


A kampánnyal a Hegyvidék Televízió is részletesen foglalkozik.