Sonka_ha_maradt

Sonka, ha maradt…

Ezernyi ötletes módja van a húsvétról megmaradt sonka fantáziadús felhasználásának. Íme, két csemege!

Sonka- vagy tarjatekercs zelleres-almás krémmel

Ennek a pikáns, könnyű tekercsnek a varázsát az adja, hogy füstölt sonkából vagy tarjából egyformán jól elkészíthető. Simára keverünk 10 deka margarint 5 deka készen kapható besamelkrémmel. Hozzáadunk 2 szál apróra vágott angol szárzellert (ha nincs, az egyszerű friss zellerzöldje is jó) és 1 kisebb almát, amelyet előzőleg meghámozunk, lereszelünk, valamint 2 szál újhagymát, megtisztítva, felaprítva.
Krémes masszává keverjük, sózzuk, borsozzuk. Pár csepp citromlével lazíthatunk az állagán. Kiterítünk 12-14 füstölt, főtt sonka- vagy tarjaszeletet. Mindegyikre hosszában ráhalmozzuk a krémet, szorosan feltekerjük, és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk. Amikor sor kerül a tekercsekre, salátalevelekkel bélelt tálra fektetjük őket, és zellerzölddel, főtt tojással, olajbogyókkal díszítve tesszük az asztalra. 

Sonkás sajtkrémmel töltött szezámmagos bagett

A nagyobb családra, vagy netán vendégekre számítva 2 rúd szezámmagos francia bagettet vásárolunk, keresztben félbevágjuk, és kivájjuk a belsejüket. Ezután 5 deka natúr sajtkrémet – lehet sonkás is – alaposan összedolgozunk és krémesre keverünk 10 deka besamelmártással és 10 deka margarinnal.
Sózzuk, borsozzuk, és óvatosan a krémbe forgatjuk a friss, puha, apróra darabolt kenyérbelet, illetve a 10 deka kis kockákra felaprított gépsonkát vagy főtt füstölt tarját. Hozzáadunk még 1 csokor megtisztított, kis karikákra szeletelt újhagymát, 2 szem közepes csemegeuborkát, 1 cső felaprított kaliforniai pirospaprikát, 1 mokkáskanál őrölt fehér borsot, végül 1 csokor friss, finomra vágott petrezselyemzöldet.
Ezzel a jóízű töltelékkel megtömjük a bagettek üres „gyomrát”, és hűtőben tartjuk legalább 3 óra hosszat, hogy alaposan lehűljenek. Vaskosabb szeletekre vágva, petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk. Egy-egy pohár hűs, száraz fehérbor, mondjuk, rajnai rizling ideális partnere mindkét sonkás fogásnak.

JM