Tegyuk_egyutt_szebbe_a_hegyvideki_kerteket

Tegyük együtt szebbé a hegyvidéki kerteket!

A krónikák szerint a „Tiszta udvar, rendes ház” mozgalmat a Vöröskereszt indította útjára a második világháborút követően, éppen hatvan évvel ezelőtt. A rendezett környezetért járó táblácskákat legelőször Hajdú-Bihar megyében, az azóta Létavértessé váló Nagyléta házain helyezték el, majd később az egész országban megjelentek az ismerős feliratok.
A program sokáig nagy népszerűségnek örvendett, aztán ahogy a lelkesedés alábbhagyott, elsorvadt a mozgalom – hasonló országos akció azóta sem indult. A Hegyvidéken azonban nemrég felélesztették a hagyományt: az önkormányzat immár negyedik alkalommal hirdette meg a „Tiszta udvar, rendes ház” pályázatot.
Azok a társasházi kertek versenyezhetnek, amelyeket a lakók közösen tartanak rendben. „A hangsúly a közös munkán van: az önkormányzat a környezet szépítése érdekében tett közösségi erőfeszítéseket szeretné jutalmazni” – mondta el lapunknak a pályázat koordinátora, Gáspár Fruzsina. Nem számít, hogy egy kicsi előkertet vagy egy hatalmas, ősfás parkot gondoznak a lakók, minden kerületi társasház azonos esélyekkel indul.
A pályázatra elsősorban olyan közösségek jelentkezését várják, amelyek még nem vettek részt az eddigi megmérettetéseken; mindemellett természetesen a korábbi évek indulói is megmutathatják, hogyan varázsolták még szebbé környezetüket. A jelentkezés határideje április 16., míg a díjakat június 2-án, a Hegyvidéki Napokon adják át.
A részvételért az idén is valamennyi társasház egy klasszikus kinézetű, fémlapra festett „Tiszta udvar, rendes ház” táblát kap. A fődíj valamilyen nagy értékű kerti eszköz lesz: a zsűri olyasmit szeretne majd vásárolni a győztes csapatnak, amire nagy szüksége van, illetve a későbbiekben jól tudná használni a kertben.

z.