Zoldsegvasar_az_utcan

Zöldségvásár az utcán

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület – a Hegyvidéki Önkormányzat szervezésében – garantáltan kímélő gazdálkodásban előállított hazai terményekkel, termékekkel lepte meg a Városmajor és a Diana utca környékén lakókat.

A két plébánia melletti területre kitelepült árusok kínálata igen bőséges volt, a legnagyobb kereslet talán mégis a szabadtartású tyúkok negyvenöt forintos tojása iránt mutatkozott, a korán érkezők el is kapkodták pillanatok alatt. De garantáltan jó minőségű hagymát, fokhagymát, sárgarépát és gyökeret, almát, káposztát, karalábét, retket, diót és spenótot éppúgy lehetett vásárolni, mint például a Hortobágyi Nemzeti Parkban természetes körülmények között tartott bivalyból és szürke marhából készült szalámit, vagy cukor hozzáadása nélkül, kifejezetten édesre érett almából készült, százszázalékos gyümölcstartalmú almalevet, netán gombát, paprikát, paradicsomot és burgonyát.
„Egyesületünk egyik eredeti célja az volt, hogy termelésre ösztönözzük a Tisza vízgyűjtő területén élőket, egyebek mellett azzal, hogy segítjük a piacra jutásukat – mondta Barát József, az egyesület elnökségi tagja, aki beszélgetésünk közben is folyamatosan töltötte fel áruval a gyorsan ürülő eladópultot. – Több mint ötven védjegyes gazdával állunk kapcsolatban, ők mindnyájan megfelelnek a kritériumrendszerünknek, vagyis például természetes talajon termelnek, és kímélő gazdálkodást folytatnak. A védett termékek között is elsőbbséget élveznek a régi fajták és azok feldogozott termékei. Az igazi karakterünk szezonban derül ki – most csak a csicsóka, a húsvéti rozmaringalma vagy a makói hagyma különbözteti meg a miénket az általános piaci kínálattól.”
Bárdi Zoltán kissvábhegyi otthonából érkezett vásárolni: „Húsvétra készülve elsősorban tormáért jöttem, meg mindazért, amit a feleségem felírt a listára. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy ilyen piacok is vannak, mindenképpen támogatni kell a hazai termelőket!”
Irén a plébánia közelében lakik, épp előtte fogyott el a tojás: „Persze, nem tudtak többet hozni, hiszen nem nagyüzemi tojások voltak, hanem kapirgálós tyúkoké. Jöhettem volna egy kicsivel korábban is… Ilyen helyen szívesen vásárolok, mert látszik mindenen, hogy jó minőségű, és fontos az is, hogy garantáltan hazai. Remélem, máskor is jönnek még.”

L. I.