Ablak_kivul-belul

Ablak kívül-belül

A főváros legrégebbi művésztelepe, a hegyvidéki ezen a nyáron immár tizenhatodik alkalommal fogadott hazai és határon túli alkotókat. A telep működésének fő célja, hogy a határon túli magyar művészek részt vehessenek és bekapcsolódhassanak az anyaország művészeti életébe, minőségi szakmai kapcsolatokat építhessenek, amelyek tovább erősítik helyzetüket szülőföldjükön. A Hegyvidéki Önkormányzat évek óta szerény költségvetésből igyekszik biztosítani, hogy ez a határokon átívelő kezdeményezés életben maradhasson, és működhessen.
A művésztelepnek minden esztendőben van egy központi témája, ami meghatározza a résztvevők munkáját. Ezúttal ez az ablak volt, alcímével együtt: "kívül, belül". Az alkotók az érkezés után, augusztus 20-án megismerkedtek a kerület nevezetes helyeivel. Jártak a városmajori templomban, amelynek tornyából csodás panorámakép tárul a Hegyvidékről a szemlélődő elé, voltak a Svábhegyen, Jókai Mór egykori lakhelyén, ahol betekinthettek az emlékszoba ablakán, és a Normafánál is a fák keretezte „ablakon” át néztek le a fővárosra. Többen e kirándulás élményeiből merítettek ihletet készülő alkotásaikhoz.
Öt országból tizenhárom meghívott művész vesz részt az augusztus végéig tartó táborban. A vendégek: Árendás József (Budapest-Hegyvidék), Breznay András (Budapest), Gally Katalin (Erdély), Koncz-Münich Judit és Koncz-Münich András (Erdély), Siska-Szabó Hajnalka (Erdély), Igor Sokolovsky és Viktor Sefcsik (Felvidék), Lívia Scholz Breznay és Mario Eiberger (Németország), Pató Károly (Budapest-Hegyvidék), Piller Attila (Ausztria) és Miroljuba Gendova (Bulgária). Többségük már élvezhette a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep vendégszeretetét, egyetlen új alkotó érkezett: Piller Attila, aki a bécsi Alkalmazott Művészetek Egyetemén tanult, most ott tanít a grafika szakon. Rézmetszetei megtalálhatók a bécsi Albertinában és a frankfurti Guttenberg Múzeumban.
Breznay András festőművész, a tábor szervező-vezetője elmondta, hogy idén a legfontosabb újdonság a technikai sokszínűség, a kerámia mellett grafikai eljárások sokaságával találkozhatunk, festett linómetszetekkel, relieffestményekkel, amelyeket két kivétellel magyar származású alkotók készítenek. A ablak mint téma minden művész fantáziáját meglódította, a kolozsvári Koncz-Münich Judit például a fogaskerekű ablakát helyezte a középpontba egyik képén. Férjét, Koncz-Münich András keramikust az Erzsébet-kilátó inspirálta, az épület formakincseit felhasználva készített variációkat.
A művésztelepen készült munkákat a Hegyvidék Galériában (XII., Városmajor utca 16.) mutatják be augusztus 31. és szeptember 6. között. A megnyitón (augusztus 31. 16 óra) Breznay András, valamint Pogány Gábor művészettörténész elemzi és méltatja a műveket, amelyek egy része itt marad, a Hegyvidéket gazdagítva.

B. A.