Állatorvosi felhívások

Veszettség elleni védőoltás kutyáknak

Tájékoztatjuk az ebtartókat, hogy a kutyák veszettség elleni védőoltása és féregtelenítése évente kötelező, ezért ezt az előző évi oltástól számított 365 napon belül az idén is el kell végeztetni. Az oltás alól elvont kutyát „veszettség szempontjából aggályosnak” kell tekinteni, ami azt jelenti, hogy az állatot kéthetes állatorvosi megfigyelésnek kell alávetni. Az oltást bármely erre engedéllyel rendelkező állatorvos elvégezheti.
A veszettség emberre is veszélyes, orvosi ellátás hiányában gyógyíthatatlan. Az ebek oltásával az embereket is védjük, így közegészségügyi szempontból is fontos feladat a szabályok pontos betartása. Amennyiben kutyája embert mart, harapott, minden esetben haladéktalanul jelezze ezt a kerületi ÁNTSZ-nek, illetve állatorvosnak.
A tulajdonos 2012. december 31-ig köteles kezdeményezni az állatorvosnál kutyája megjelölését, valamint ha ez már megtörtént, az állat regisztrációját. Ezt követően, 2013. január 1-jétől négy hónapnál idősebb kutyát kizárólag chippel ellátva és regisztrálva lehet szabályosan tartani.

További információk az önkormányzati állatorvosi rendelőben kérhetők: XII., Városmajor utca 1., 3-553-764.428826_379958908737428_1232577597_n

 

Rókák veszettség elleni immunizálása

December végén a kerület erdős-zöldövezeti területein rókák részére csalétekbe rejtett, veszettség elleni immunanyagot helyeznek ki, amely a rókák szájon át történő „védőoltását” szolgálja. A csalétkek kihelyezése kézzel történik. Az immunizálás sikere érdekében a vörös színű rókafejjel jelzett területeken a kutyákat pórázon vezessék gazdáik, hogy a csalétkeket biztosan a rókák fogyasszák el! A csalétkek kihelyezése és a korlátozás ideje a kifüggesztett plakátokon szerepel.Allatorvosi_felhivasok2

Juhász Péter

önkormányzati állatorvos