Baba-mama klub – angolul

Azoknak az anyukáknak kíván segíteni a Mums English Club, akik már óvodáskor előtt szeretnének angol nyelvi közeget biztosítani gyermekük számára. Az ingyenes klub szervezője, Szilajné Bárdos Mia gyógypedagógus szerint jó hatással van a gyerekek kétnyelvű fejlődésére, ha anyanyelvük mellett egy idegen nyelvet is rendszeresen hallanak.

– Azért indítottuk el a klubunkat szeptemberben – mondta –, hogy létrehozzunk egy szociális közeget, ahol az anyukák úgy lehetnek együtt, hogy közben nem kell idegenre bízniuk a gyereküket, és úgy kaphatnak segítséget, hogy azért egyetlen fillért sem kell fizetniük. Kezdetben a Kulturális Szalonban találkoztunk, mostanában már inkább egymás otthonába megyünk el, minden héten máshoz.

Nyelvtanfolyamként képzeljük el a foglalkozásokat?

– Semmiképpen! Beszélgetünk, azonban kizárólag angolul, és ezt hallják a kicsik. Semmi formalitás, kötöttség, csak angol. Festünk, rajzolunk, szerepjátékozunk, néha egy-egy dalt is eléneklünk, de főleg beszélgetünk – bármiről. A gyerekek általában még óvodáskor alattiak, s ebben a korban az anyuka a legfőbb referenciaszemély. Vagyis amit és ahogyan ő tesz, azt másolja, lesi el a gyerek is. Én például már magzatkora óta kétnyelvűen nevelem, amikor kettesben vagyunk, csak angolul szólok a kislányomhoz. Ő most egyéves, és már észrevehető, hogy az alapszavakat, amiket biztonsággal használ, magyarul és angolul is tudatosan mondja.

Nem fél attól, hogy ez a fajta kétnyelvűség lassítja a gyereke beszédtanulását?

– Sokan kétkednek a módszerben, de ma már tudományos szinten is többen támogatják a kétnyelvű nevelést. A saját lányomon látom, hogy jót tesz neki.

Hogy lehet csatlakozni a klubhoz?

– A Facebookon Mumsenglishclub néven lehet bennünket megtalálni, és jelezni, hogy várják telefonon a jelentkezésünket. Ahhoz egyébként, hogy valaki közénk tartozzon, nem kell kiválóan beszélnie angolul. Van olyan anyukánk is, aki nem beszéli tökéletesen a nyelvet, de lelkesen részt vesz a hetenként másfél órás programjainkon, és mindezt az ő gyereke is nagyon élvezi.

JE