Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Luca-napi jó falatok

Az adventi időszakhoz tartozó jeles napokhoz számos ismert, érdekes népi hiedelem fűződik. A régi Gergely-naptár szerint december 13-a volt az év legrövidebb napja. Ha ekkor, azaz Luca napján tizenkét egyforma cédulát dobunk egy kancsóba, és mindennap egyet kibontatlanul elhajítunk, karácsonyra megtudjuk, ki lesz az életre szóló választottunk.
Luca-napon tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt tanácsos kölcsönadni sem, mert az elkért tárgyak boszorkányok kezére kerülhettek. E napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és az egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.
A szerencsehozó pogácsa helyett vagy mellé az alábbi ételsort ajánljuk!

Pulykahússal töltött alma

Húslevesben főtt huszonöt-harminc deka pulykahúst vékony csíkokra vágunk, és félretesszük. Egy kis lábasban, 3 deka felolvasztott vajon megfuttatunk 1 púpozott evőkanál lisztet bő 1 perc alatt, majd apránként hozzáöntünk 3 deci tejet. Állandóan kevergetve 4-5 perc alatt sűrű besamelmártássá főzzük. Lehúzzuk a tűzről, sózzuk, fél mokkáskanál őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd 5 deka reszelt trappista sajtot és a félretett pulykahúst is beleforgatjuk a besamelbe.
Meghámozunk 4 szép, nagyobb almát, a magházukat karalábévájóval kifúrjuk. A gyümölcs húsát, hasonlóan a töltött karalábéhoz, kivájjuk, óvatosan, hogy egyben maradjon, de az üreg elég nagy legyen. Az almákat egy percre forrásban lévő vízbe dobjuk, és leszűrjük. A kivájt almaforgácsot kisebb darabokra vágva a sajtos-húsos besamelmártáshoz keverjük, és az almák üregébe töltögetjük. Tűzálló tálba sorakoztatjuk, megszórjuk eltördelt 3 deka vajjal, végül forró sütőben 5 percig, a sajt megolvadásáig és az alma átforrósodásáig sütjük.
Luca_napi_jo_falatok2

Styriai fácán

Igazi ünnepi fogásnak ígérkezik egy másfél-két kilós konyhakész fácán, amelyet nyomban besózunk, ha felengedett, a hasüregét alaposan bedörzsöljük őrölt fekete borssal és majoránnával.
Félretesszük, és máris a töltelékhez fogunk: 20 deka hosszúmetéltet enyhén sós, lobogva forró vízben kifőzünk, hideg vízzel leöblítve, lecsöpögtetve összekeverjük 1 deci tejföllel és 2 tojássárgájával. Sózzuk, majd megfűszerezzük 1 csokor frissen felaprított petrezselyemmel, 1 kiskanál őrölt majoránnával, 1 mokkáskanál őrölt fekete borssal, 1-1 csipetnyi őrölt rozmaringgal és kakukkfűvel.
Az ízes hosszúmetéltet az előkészített fácán hasüregébe töltjük, és a vadszárnyast olajjal megkent alufóliába csomagoljuk. Tepsibe fektetjük, majd sütőben, közepes lángon kb. 1 óra hosszat, kibontva a fóliából pedig további 45 percig sütjük. Akkor kész, ha belül omlós, puha, kívül meg ropogósra pirult.
Kiemeljük a sütőből, negyedóráig pihentetjük, majd felszeleteljük. Különféle gyümölcsbefőttekkel kínálhatjuk. Kiválóan illik hozzá a gyümölcsös, üde ízvilágú idei villányi portugieser (korábban kékoportó), 15 fokosra behűtve.Luca_napi_jo_falatok3

Csokoládés-narancsos tekercs

Ez a csemege is azok közé tartozik, amelyeket egy-két nappal az ünnep előtt elkészíthetünk. A tésztához 4 tojássárgáját sűrű habbá verünk 4 evőkanál vízzel, 13 deka cukorral, 1 csipetnyi sóval és 1 csomag vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tojásfehérjék keményre vert habját.
Öt deka lisztbe belekeverünk 1 kiskanál sütőport, 5 deka étkezési keményítőt, 2 evőkanál keserű kakaóport, majd az egészet rászitáljuk a tojásos masszára, és óvatosan összeforgatjuk. A piskótatésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben, közepesnél kissé erősebb lángon 12 percig sütjük. A kisült piskótatésztát cukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.
Addig van időnk a töltelék elkészítésére: 1 csomag főzni való vaníliás pudingport simára keverünk 1,5 deci tejjel és 2 tojássárgájával. Három és fél deci tejet 5 deka cukorral, 2 kiskanál reszelt narancshéjjal felforralunk, és lehűtjük. Hozzáadjuk a tejes pudingport, mindkettőt újból összeforraljuk, és hagyjuk, hadd hűljön ki.
Közben habosra keverünk 20 deka margarint, hozzáadjuk a kihűlt, kész pudingot, és a konyharuhából kitekert piskótára kenjük a krém kétharmad részét. A krémes piskótát ismét feltekerjük, kívülről rákenjük a maradék krémet, végül a tekercset megszórjuk 4 evőkanál reszelt étcsokoládéval.Luca_napi_jo_falatok1

Járay Mari