Oszi_szavaloverseny1

Őszi szavalóverseny

Kosztolányi Dezső, Áprily Lajos, valamint Tóth Árpád versei voltak a legnépszerűbbek a harmadik és negyedik osztályosok számára rendezett kerületi szavalóversenyen. A szakmai zsűrit Fonti Krisztina alpolgármester, Nánási Yvette, a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesületének igazgatója, Kovács Katalin bábszínésznő és Fort Krisztina, a Színház- és Filmművészeti Egyetem beszédtechnika-tanára alkotta.
„Fontos volt a helyes hangsúlyozás, a tiszta, érthető beszéd, továbbá a vers hangulatának hiteles közvetítése. Szerencsére mindenki a korosztályának megfelelő költeményt választott, értették, miről szólnak a sorok” – foglalta össze az értékelés szempontjait és saját tapasztalatait Fonti Krisztina, a zsűri elnöke.
Az alpolgármester több versenyzőt is személyre szabott tanácsokkal látott el. Elmondta, mit kellene másképp tenniük, hogyan viselkedjenek, ha közönség elé állnak. A versmondók többsége ügyesen bánt a prozódiai szünetekkel, a tempóval, szépen artikulált, az egyéniségével átszőve adta elő a költeményeket. Ennek köszönhetően színes, hangulatos, élvezetes szavalatokat hallhattunk. Fort Krisztina elárulta, hogy igazán nagy hibaként csak a helytelen hangsúlyozást tudja felróni.
„Az a baj, hogy túlságosan izgultam, ezért nem tudtam úgy előadni a verset, ahogy kellett volna. Talán legközelebb…” – osztotta meg velünk bánatát a harmadikos Patrik.
A versenynek a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola adott otthont. „Örömmel vállaltuk a szervezést. Remek lehetőséget nyújt az integrációhoz, hiszen ezen a területen a mi gyerekeink is tudnak teljesíteni” – hangsúlyozta Kalmár Katalin, az oktatási intézmény szakmai munkaközösségének vezetője.
A harmadikosok között Sahin-Tóth Márton (Semmelweis) végzett az első, Szkurka Panna (Tamási) a második, Fazekas Dorottya (Jókai) és Nagy Dávid (Arany) pedig a megosztott harmadik helyen. „Hangosan kell beszélni, nem kell izgulni, és akkor jó lesz!” – avatott be minket győzelme titkába Sahin-Tóth Márton. A negyedikeseknél Kajdi Lili (Jókai) bizonyult a legjobbnak, őt Mangel Viola (Tamási) és Hábetler Hanna (Kós) követte.
A nyertesek a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülete jóvoltából könyvjutalmat vehettek át. „Komoly eredménynek számít, hogy ennyi gyerek eljött – mondta Nánási Yvette. – Az irodalom iránti szeretetet próza- és verseskötetekkel próbáljuk mélyíteni. Nagyon örülnék, ha tíz év múlva is ilyen sokan lennének!”Oszi_szavaloverseny2

B. M.