Rendvedelmi_nap_gyerekeknek

Rendvédelmi nap gyerekeknek

Mi a teendő földrengéskor? Hogyan kell ellátni a baleseti sérülteket? Tűz esetén milyen módon kerülhetjük el a füstmérgezést? A többi közt ezekre a kérdésekre is választ adott a Semmelweis Egyetem gyakorlóiskolájában megtartott rendvédelmi nap, amelyen nyolc állomás várta a felső évfolyamosokat és a gimnazistákat.
A szervezők igyekeztek izgalmassá tenni a programot, ezért a rövid elméleti képzéseket, illetve ismertetőket követően lehetőség nyílt a hallottak gyakorlására is. Az MH Ludovika Zászlóalj szakembereinek jóvoltából az érdeklődők kézbe vehették a honvédségnél rendszeresített különleges fegyvereket, a tűzoltók segítségével felvehették a lánglovagok védőfelszerelését, míg a katasztrófavédelem munkatársai azt is megmutatták, hogyan lehet elkerülni a füstmérgezést egy darab géz és harisnya segítségével.
Fény derült arra is, mit takar a veszélyes hulladékot, például üzemanyagot szállító teherautók hátuljára szerelt narancssárga táblán szereplő kód. (Valójában egy úgynevezett UN-számról van szó, amit baleset esetén kell beolvasni a tűzoltóknak.) Hasznosnak bizonyult az Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület bemutatója is, amelynek végén a gyerekek egymáson is kipróbálhatták az elsősegélynyújtás és az életmentés alapfogásait.

(ály)