Sportkituntetes_a_Hegyvideki_Onkormanyzatnak1

Sportkitüntetés a Hegyvidéki Önkormányzatnak

A Sportlétesítmények Magyarországi Szövetsége minden évben kitüntetéssel ismeri el a sportcélú intézmények fejlesztésében és üzemeltetésében kiemelkedő eredményt elérő önkormányzatok munkáját. Idén a Sportlétesítményekért Emlékdíjat a Hegyvidéki Önkormányzat nevében Váczi János alpolgármester vehette át.

A verseny- és tömegsport sikerességének egyik alapfeltétele, hogy minél több jó minőségű pálya, uszoda és szabadidős sportolási lehetőség álljon a versenyzők, illetve a lakosság rendelkezésére. Ennek érdekében az állam és a vállalkozások mellett a települési önkormányzatok tehetik a legtöbbet.
A Sportlétesítmények Magyarországi Szövetsége 2005 óta minden évben annak az önkormányzatnak ítéli oda a Sportlétesítményekért Emlékdíjat, amely a lehetőségeihez mérten a legtöbbet teszi sportcélú intézményei fejlesztéséért, a mozgás és az egészséges életmód népszerűsítéséért – mondta el a vendégeknek a Puskás Ferenc Stadionban megrendezett ünnepségen Tompa Andor, a szövetség elnöke.
A Hegyvidéki Önkormányzat munkáját méltató Schneider Béla, a kitüntetési bizottság vezetője kiemelte, hogy ha létezne verseny az önkormányzatok között a „legsportosabb” címért, a Hegyvidék minden bizonnyal a legelőkelőbb helyek valamelyikén végezne. Elég csak arra gondolni, hogy az önkormányzat költségvetése 2,13 százalékát költi a diák- és tömegsport támogatására. A kerületi sportpalettán kitüntetett helyet foglal el a tizenegy szakosztályt felvonultató Hegyvidék SE, a diákolimpia versenysorozat, valamint a második osztályosok számára kötelező és ingyenes úszásoktatás, ami párját ritkító szolgáltatás.
Ami az infrastrukturális fejlesztéseket illeti, az utóbbi években közel 40 millió forintot költött a kerület a nagy népszerűségnek örvendő Városmajor utcai uszoda és sportcentrumra, valamint sikeresen működik a Sportmax Hegyvidék multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok is. Újabb beruházásokat is tervez az önkormányzat. A KFKI-pályán kialakítandó, több célra hasznosítható labdarúgóközpont mellett a Csaba utcában jelenleg is zajlik egy utánpótlás- és küzdősportcentrum építése. Mindkét fejlesztés a remények szerint fontos szerepet játszhat a mindennapos testnevelés kiterjesztésében, hiszen a tanulók az egyesületi sportrendszerbe belépve heti két edzésüket beszámíthatják a programba. „Mindebből egyértelműen leszűrhető, hogy a Hegyvidék önkormányzata rászolgált a díjra” – összegzett Schneider Béla.
Hatvanezer hegyvidéki polgár nevében köszönte meg az elismerő szavakat Váczi János alpolgármester, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a XII. kerületben a sport stratégiai ágazatnak számít. „Két kiváló létesítménnyel büszkélkedhetünk, a Városmajor utcai sportközponttal, valamint a tizenháromezer ezer négyzetméteres Sportmax Hegyvidékkel, amelyet mindenfajta külső támogatás nélkül, saját erőből épített fel az önkormányzat” – hangsúlyozta.
Az alpolgármester is kiemelte a több ezer gyermeket megmozgató diákolimpia-sorozatot, valamint a különböző tömegsport- és szabadidős programokat, amelyek közül az Előzd meg a fogaskerekűt! az évek során Budapest egyik legnépszerűbb futó- és kerékpáros versenyévé nőtte ki magát. Mint hozzátette, ennél is fontosabb, hogy az önkormányzat igyekszik megszerettetni a sportolást gyerekekkel, arra törekszik, hogy a következő generációk számára természetes legyen a rendszeres mozgás.
Ezt a célt szolgálja a mindennapos testnevelés, amelyet az országban az elsők között a Hegyvidéken vezettek be. A rendszer szeptembertől az állami programmal párhuzamosan működik, ami azt jelenti, hogy az önkormányzati fenntartású iskolákban hat évfolyamon heti öt órában mozognak a gyerekek.Sportkituntetes_a_Hegyvideki_Onkormanyzatnak2

M. M.