A_szintelen-szagtalan_halalhozo

A színtelen-szagtalan halálhozó

Több mint száz szén-monoxid-mérgezéses esethez kellett kivonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak ebben az évben november 10-ig. Az adatok szerint négyen vesztették életüket, összesen 53 felnőtt és 22 gyermek szenvedett mérgezést. A tragédiák kis odafigyeléssel könnyedén megelőzhetők!

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat.
A szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt. A tragédiák és balesetek azonban odafigyeléssel, öngondoskodással megelőzhetők!
A legfontosabb, hogy a lakók minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát – ezzel máris fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében. Az ellenőrzést szakemberre kell bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult.
Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatók, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása. A szellőzőnyílásokat nem szabad eltömni, elzárni, és időszakonként ellenőrizni kell szabad keresztmetszetüket!
A szén-monoxid már rendkívül alacsony koncentrációban mérgező: ha ez a levegőben eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál. A védekezés egyik legfontosabb biztosítéka a szén-monoxid-érzékelő. A levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gázt nem érzi az ember, de egy pár ezer forintos beruházással biztonságossá teheti lakását. A készülék hangos jelzést ad, ami álmából is felriasztja az otthon lévőt. Olyan típust kell választani, amely megfelel az EN 50 291 vizsgálati szabványnak.
Ha indokolatlan fejfájást, szédülést, émelygést, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleli az ember, szén-monoxid-mérgezésre lehet gyanakodni. Ilyenkor azonnal el kell zárni a gázkészüléket, és ki kell szellőztetni a lakást. Tiszta levegőn a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik. Vagyis ha a mérgezést szenvedő elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetek.
Gázüzemű, vagy vegyes tüzelésű fűtési technikák esetén fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy az új típusú nyílászárók megfelelő szellőzőnyílással legyenek ellátva. Fontos, hogy a szellőzőnyílásokat szakember szerelje be. Régebbi típusú nyílászárók esetén felülvizsgálatot, ellenőrzést érdemes végeztetni. Ez különösen fontos azoknál az ingatlanoknál, ahol konyhai elszívó berendezés működik, az ugyanis képes „visszaszívni” az égésterméket a kéményből a lakótérbe. Ha viszont szabadok a szellőzőnyílások, ez nem következhet be.

(fk)

Legfontosabb tanácsok

* Rendszeresen ellenőriztesse a kéményeket, a kazánokat, kályhákat, ezeket szakemberrel szereltesse be, vizsgáltassa felül!

* Szerezzen be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely a mérgezés veszélyére figyelmezteti!

* Ügyeljen arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak!