Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hardi_Richard

Karácsonyi beszélgetések: Hardi Richárd - Richárd testvér Kongóban operál

A szemészorvos Hardi Richard 1958-ban született Budapesten, hatgyerekes család negyedik gyermekeként. Általános iskolai éveit a Kiss János altábornagy utcai iskolában végezte el, majd az Arany János Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Édesapja munkája miatt kamaszkorában szüleivel és három testvérével Algériába utazott. Afrika iránti vonzalma ekkor alakult ki véglegesen. Az orvosi egyetemet már itthon végezte, szemészeti szakvizsgájának elvégzése után a Nyolc Boldogság Közösségbe lépett. 1995 óta dolgozik Kongóban.

Mi volt az első nehézség, amikor kikerült?

– Amit itthon egyszerűen megcsinálhattam, ahhoz kint nem volt műszer, ki kellett találnom, mivel dolgozzam. Egyszer például egy távcsövet alakítottam át operációs mikroszkóppá. Aztán a környezetet, az ottani élelmet is meg kellett szokni, átesni néhány betegségen, mint például a malárián – ezek sem könnyítették meg az első időket, ráadásul megérkezésem után hamarosan kitört a háború az akkori Zairében.

Európai embernek szerencsére szokatlan a háborús közeg…

– A kórházban mi fogadtuk és láttuk el a sebesülteket. Nem tudtuk, mi várható, de a közösségi erőben megkapaszkodhattunk. Szemészként csak 2002 után kezdtem dolgozni, addig főleg sebészi feladataim voltak.

Jól tudom, hogy hatmillió ember ellátására mindössze ketten vannak szemészorvosok?

– Nem – nyolcmillióra vagyunk ketten. Egy belgyógyász kolléga is szerzett időközben szemészképesítést, de csak ketten operálunk. Kongóban a lakosság zöme fiatal, viszonylag kevés a szemészeti problémájuk. Ha a szembetegségekhez viszonyítva számoljuk ezt a hatalmas tömeget, akkor közel ötvenezer műthető beteget kell két orvosnak ellátnia.

Van hozzá rendelőjük?

– Nyitottunk egy szemészeti centrumot 2006-ban, ott mindent elvégezhetünk, épp csak fekvőbetegeink nincsenek. Most egy orvos kollégám van, és négy szakasszisztens ápolónk.

Ki finanszírozza a munkát?

– Egy nagy nemzetközi társaság belga csoportja támogat minket, ennek ellentételeként szakvéleményeket adok nekik, és az általuk támogatott kongói vidékekre is eljárok beteg gyerekeket operálni. A szemészeti centrumunk a különböző támogatások révén nagyon jól felszerelt – a kongói viszonyokhoz képest. Például ultrahangos lencseleszívást csak mi végzünk az országban, az ez után szükséges műlencséket adományként kapjuk, például nemrégiben a hegyvidéki Medicontur Orvostechnikai Kft.-től. De nagy hasznát vesszük a használt kereteknek, szemüvegeknek is. Utóbbiakat általában templomokban szokták nekünk leadni.

Milyenek az afrikai emberek?

– Egészen mások, bár nehéz megfogalmazni. Talán könnyedebb életfelfogásúak, mint mi, európaiak. Az ottani meleg klíma a munkához is más hozzáállást diktál, de hamis lenne azt állítani, hogy lusták. Keményen dolgoznak, ha kell, de nem dolgozzák halálra magukat azért, hogy négy házuk legyen. Nem halmoznak fel készleteket – élelmiszert már csak a meleg miatt sem tárolnak két-három napnál tovább. A törzsi felállásban törzsön belül nagyon összetartanak. Az igazi kihívás persze az, hogy a törzsek egymással hogyan jönnek ki. Kongó hatalmas ország, több száz etnikummal, százötven elkülönített nyelvvel. Emellett rengeteg kihasznált és kihasználatlan geológiai kincsük van.

Lehetne akár a világ egyik leggazdagabb országa?

– Lehetne, igen. Egyebek mellett arany-, ezüst-, réz-, gyémántlelőhelyeik vannak, de követhetetlen érdekrendszerek hálózata uralja az egészet, és a nép mindebből semmit nem élvezhet.

Hogyan telnek az ünnepek Kongóban?

– Ünnepelni nagyon szeretnek. Ilyenkor családostul összejönnek, nagyokat lakomáznak. Mindenki valamilyen egyházhoz, esetleg szektához vagy akár család által alapított gyülekezethez tartozik, a városokban is elenyésző az ateista réteg. A keresztény egyházak ünnepei nagyon fontosak a számukra.

Milyen ott a karácsony?

– Örömteli. Nincs rohangálás, nincs bevásárlás és ajándékozás. Van viszont egy többórás istentisztelet, amit közösségi ünneplés és nagy lakoma követ. A keresztelés, de még inkább az első áldozás és a bérmálás számít még komoly, nagy ünnepnek a húsvét, a karácsony és az újév mellett. De tudja, mi az, ami társadalmilag igazán meghatározó ünnep? A gyász. Ha valaki meghal, egy-két napig siratják, majd eltemetik, utána még siratják egy ideig. A gyász negyven napig tart, ez alatt a házban rendszeresen megfordulnak az ismerősök, barátok. Tíz-tíz percre mindennap visszamennek, enni és inni visznek a gyászolóknak. Ha pedig egy fontos ember hal meg, mondjuk az egyik falu vezetője, akkor három napig iskola sincs – mondjuk ez meg is látszik a rendkívül alacsony oktatási nívón…

Az ünnepeket mindig távol tölti a családjától?

– Többnyire igen. Évente általában egyszer utazom haza, néhány hétre. Ilyenkor kell részt vennem az éves továbbképzésen, tárgyalnom a nemzetközi szponzorokkal, és időt szakítanom arra is, hogy a családommal, édesanyámmal és a testvéreimmel pihenhessek.

Meddig marad Afrikában?

– Nem a missziós dönti el, ha kimegy, hogy meddig van az adott helyen – addig, amíg a hívás tart. Az afrikaiak nagyon befogadóak, ha az első nehézségeket leküzdi az ember, szívesen marad. Különösen, ha látja, mekkora szükség van a segítségére.

Antal Ildikó