Adomanybolt1

Adománybolt nyílt az Alkotás utcában

Adománybolt, mellette pedig merítettpapír-termékeket gyártó manufaktúra nyílt az Alkotás utcában. A különleges nonprofit üzletet és a hátrányos helyzetű munkanélkülieket foglalkoztató műhelyt a Közösségi Szociális Szövetkezet hozta létre uniós pályázati támogatással.

E-cherry néven adományboltot alakított ki a Közösségi Szociális Szövetkezet az Alkotás utca 39/a-ban. A bolt működése és jellege az angol charity shopokéhoz hasonló: az adományozók a feleslegessé vált holmijukat felajánlhatják az üzlet számára, a vevők pedig olcsón hozzájuthatnak a használt, de még jó állapotban lévő termékekhez – ruhákhoz, könyvekhez, különböző háztartási eszközökhöz. A bolt törekvése, hogy hozzájáruljon a környezetünkben felhalmozódó hulladékmennyiség csökkentéséhez, valamint támogassa a Közösségi Szociális Szövetkezet működését, amelynek egyik fő célja a munkaerőpiacról kiszorult, hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásának elősegítése.
A foglalkoztatás egyik formája a merített papír alapú termékek, például meghívók, oklevelek, borítékok, csomagolások, illetve más újrahasznosított alapanyagú ajándéktárgyak készítése. Ehhez az adománybolt mellett kialakított műhely, az Alkotás Manufaktúra Céhegység biztosít helyszínt, ahol jelenleg a kerületi családsegítő központ álláskereső klubja által kiközvetített három alkalmazott dolgozik.
„A szövetkezet egy sikeres uniós támogatású pályázat keretében vállalta, hogy ez év végéig munkalehetőséget biztosít tizenhat embernek, aki nem tud elhelyezkedni a hagyományos munkaerőpiacon” – mondta el a pályázati program nyitó rendezvényén Németh László, a Közösségi Szociális Szövetkezet elnöke. Kollégája, Sipos Anna szociális munkás hozzáfűzte: kifejezetten a hátrányos helyzetű munkakeresők támogatása érdekében hozták létre a Munka-tár Céhegységet a szövetkezeten belül, hogy hidat teremtsenek köztük és az alkalmazásukra nyitott emberek között. Jelenleg takarítási feladatokat szerveznek, de szeretnének az egyéb házi, illetve ház körüli munkák (vasalás, idősgondozás, bevásárlás, kertgondozás) piacán is megjelenni.
A pályázati program több más környezetvédelmi és szociális céllal létrehozott céhegység fejlődését is segíti. Ilyen a Háztartási Zöldenergia Céhegység, amely a fenntarthatóbb életformát szolgáló, otthoni körülmények között is előállítható és használható berendezések, eszközök, eljárások (jelenleg például a házi biogázfejlesztés) megismertetésével, terjesztésével foglalkozik. A Re-Use Céhegység a házhoz menő lomtalanítás rendszerének megreformálásán munkálkodik annak érdekében, hogy megunt vagy feleslegessé vált tárgyaink ne a szeméttelepekre, hanem közösségi központokba kerüljenek, ahol felújítanák vagy újrahasznosítanák azokat.
Létrejött a Tapasztalati Szakértő Céhegység is olyanok részvételével, akik tudják, milyen szegénynek lenni, és e tapasztalatukat szakmai képzésüket követően kamatoztatni kívánják a szegénység elleni harc minden területén, a döntéshozók, illetve a rászorulók számára adott tanácsaik során egyaránt. Végül, de nem utolsósorban fontos szerepet tölt be a Szövetkezetfejlesztő Céhegység, amely a különböző szövetkezeti egységeket támogatja abban, hogy piacképessé váljanak, és megvalósítsák egy demokratikusan működő vállalkozás mintáját.

z.

 

Az E-cherry adománybolt (XII., Alkotás utca 39/a) hétfőn 9–17, kedden, szerdán és pénteken 12–18, míg csütörtökön 12–20 óráig tart nyitva.

Adomanybolt2