A_felnotteken_is_tultettek_az_ovodasok1

A felnőtteken is túltettek az óvodások

Ismét nagyszabású önkormányzati gyermeksportversenynek adott otthont a Csörsz utcai Sportmax. A Fitt leszel, ha itt leszel programon a kerületi óvodásokból és alsó tagozatos kisdiákokból összeállított csapatok játékos feladatokban mérték össze ügyességüket.

A Hegyvidéki Diákolimpia egyik legjobban várt, egyúttal legtöbb nézőt vonzó versenye az alsó tagozat első és második évfolyamai számára kiírt Fitt leszel, ha itt leszel váltóbajnokság, amelyen hagyományosan a kerületi óvodák is részt vesznek. A Sportmax Hegyvidék nagycsarnokában immár negyedik alkalommal megrendezett programon a játékba beszálló szülők a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy a diákolimpia egyetlen versenyszámában sem könnyű kivívni a végső győzelmet.
Először az iskolák tizenkét fős csapatai léptek a küzdőtérre, ahol a szervező XII. kerületi Szabadidősport Központ jóvoltából változatos feladatok vártak a gyerekekre. Bemelegítésképpen a későbbiekben még fontos szerepet kapó akadálypályát kellett minél gyorsabban teljesíteni, majd következtek a játékos feladatok: a százlábú, a szedd a labdát! és a táncoló talpak. Bár a gyerekek láthatóan valamennyi fordulóban remekül szórakoztak, a legnagyobb sikert mégis az öltözős váltó aratta, amelynek zárásaként a közönség hangos támogatása közepette csapatonként egy-egy igazi varázslóinas futott át a célvonalon.
Nem mindennapi izgalmakat hozott a végjáték, a győzelmet ugyanis ki-ki meccsen döntötte el a tavalyi első Jókai iskola és az akkor csupán néhány tized másodperces hátránnyal a második helyre szoruló ELTE. Az akadálypályán megtartott ráadásfutamot ezúttal a Kiss János altábornagy utcaiak nyerték, így az ELTE visszavágott az egy évvel ezelőtti vereségért, míg a harmadik helyet idén is a Zugligeti iskola szerezte meg.
Ha lehet, még az iskolásoknál is nagyobb lelkesedés jellemezte az óvodások versenyét, a kicsik játszi könnyedséggel oldották meg az egyre nehezedő ügyességi feladatokat. Lazsálásról szó sem lehetett, a babzsákolást, a karikás és a labdás váltót ugyanolyan elánnal teljesítették, mint az évek óta közönségkedvencnek számító nyuszi-hoppot. Nem csoda, hogy nehezen tartották velük a lépést a csapatokat erősítő felnőttek, a szülők bizony alaposan megizzadtak a verseny végére.
Köztük volt a kétszeres olimpiai bajnok kajakos Vereczkei Ákos, aki a Normafa Óvodába járó kisfiával együtt versenyzett. A londoni ötkarikás játékokra készülő sportoló lapunknak elmondta, szívesen részt vesz minden olyan rendezvényen, ami a mozgást, az egészséges életmódot népszerűsíti. „Ebben az életkorban még mindenki nyitott az újra, a kicsik tele vannak energiával. A felnőttek dolga, hogy ezt a hegyeket megmozgatni képes életerőt lehetőség szerint valamilyen sportos tevékenység szolgálatába állítsák. Ha ez sikerül, a mindennapos mozgás olyan természetes igénnyé alakul, ami a gyerekeket egy életen át elkíséri” – véli az olimpikon, aki szerint a sport megszerettetését érdemes az úszással kezdeni, hiszen ez az a mozgásforma, amelyben ügyességtől és alkattól függetlenül mindenki kellő sikerélményt szerezhet.
Szintén az egészséges életmódra nevelés fontosságát emelte ki Váczi János alpolgármester, aki úgy látja, minden későbbi sporttevékenységet óvodás-, illetve kisiskoláskorban lehet és kell megalapozni. Ehhez hozzájárulnak a Hegyvidéki Önkormányzat programjai: az országban az elsők között a XII. kerületi általános iskolákban bevezetett mindennapos testnevelés, a diákolimpia versenysorozata, illetve a rendszeresen megtartott családi és sportnapok. A Fitt leszel, ha itt leszel rendezvény résztvevői például az alpolgármester reményei szerint egy életre megfertőződtek a sport szeretetével.A_felnotteken_is_tultettek_az_ovodasok2

Em.