Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Gyors_teli_tesztak1

Gyors téli tészták

Penne tüzes bolognaival

Megtisztítunk és felkarikázunk egy csomónyi újhagymát – egy evőkanálnyit félreteszünk a későbbi díszítés miatt. Ezután 2 gerezd fokhagymát finomra aprítunk, és a kés fokával csaknem pépesre nyomjuk. Apró kockákra vágunk 2 közepes szál, megtisztított sárgarépát, majd megmosunk és hosszában elnegyedelünk 40 deka gombát. Felhevítünk 4-5 evőkanálnyi olajt, rászórjuk az összes zöldséget, néhány percig pirítjuk, és meghintjük 1 kiskanál erős pirospaprikával. Amint megpirultak a zöldfélék, kiemeljük a serpenyőből, félretesszük egy tálba, és melegen tartjuk.
A visszamaradt zsiradékon 65 deka (fele marha, fele sertés) darált húst lepirítunk egységesen morzsalékos állagúra, majd hozzáadjuk a félretett zöldségeket. Kibontunk egy 7 dekás sűrített paradicsomkonzervet, ráöntjük a húsos-zöldséges ragura, és alaposan összekeverjük. Egy deci vízzel lazítunk a sűrűségén, újból átkeverjük, enyhén sózzuk, borsozzuk, és 15 percig lassan összeforraljuk. Egy kevés cukorral még ízesebbé varázsoljuk.
Közben kifőzünk 30 deka penne-, vagyis tollhegytésztát enyhén sós, lobogva forró vízben, félpuhára, 15 perc alatt. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, de nem öblítjük le hideg vízzel, hanem zöldséges-húsos mártással megpakolva tálaljuk, kb. 3 deka reszelt parmezán sajttal meghintve (bármilyen más reszelhető sajttal is kitűnő), a tetején a félretett újhagymakarikákkal. Könnyű, száraz rosé illik hozzá. 

Széles metélt dióöntettel

Tápláló, rusztikus étel a téli fagyok idejére. Először az öntetet készítjük el: megmelegítünk 4 evőkanál olívaolajt egy serpenyőben, és megpirítunk benne 1 karéj fehér kenyeret, apró kockákra felvágva. Ha kész, a kockákat szűrőlapáttal kiemeljük a zsiradékból egy papírtörlőre.
Ugyanebben az olajban arany barnára pirítunk 3 gerezd vékony szeletekre szelt fokhagymát, valamint 10 deka apróra vagdosott dióbelet. Mindkettőt arany barnára pirítjuk, gondosan kevergetve, de zsiradék nélkül, nehogy megégjen! Hozzáadunk 1 üveg hámozott paradicsomkonzervet (40 deka) és 1 kiskanál száraz cherryt. Lassú tűzön, óvatosan kevergetve, kb. 10-15 perc után besűrűsödik a mártás. Visszatesszük bele a kenyérkockákat, majd botmixerrel pürésítjük, és sózzuk, borsozzuk kedvünkre.
Közben enyhén sós, lobogva forró vízben félpuhára főzünk 40 deka széles metéltet, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és tálaláskor a tányérba halmozott metélt tetejébe rakjuk az ízes mártást. Hintsük meg kb. 5-7 deka reszelt sajttal! Könnyű, száraz fehérbort ajánlunk hozzá.Gyors_teli_tesztak2

-járay-