Hegyvideki_focimezek_adopenzekbol

Hegyvidéki focimezek adópénzekből

A tavaly elfogadott egyszerűsített közteherviselésről szóló törvény lehetőséget ad a gazdasági társaságoknak, hogy nyereségadójuk hetven százalékát a látványsportágak és a hozzájuk kapcsolódó utánpótlás-nevelés finanszírozására fordítsák. Ezt a lehetőséget használta ki a Hegyvidék Sportegyesület (HSE), amikor támogatási kérelemmel fordult a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, illetve a Magyar Vízilabda Szövetséghez. A sportági szakszövetségek ajánlása alapján a Nemzeti Sport Intézet úgy határozott, hogy az egyesület a három bemutatott utánpótlásprogram megvalósítására az idei évadban összesen negyvenötmillió forint TAO-támogatást vehet igénybe.
A megítélt keretösszegből december végéig mintegy huszonegy millió forintot utaltak át a hegyvidéki vállalkozások, a már rendelkezésre álló pénzt az edzésfeltételek javítására, a gyerekek utaztatására, napközis edzőtáborra, pályabérlésre, valamint sportszerek vásárlására fordítják. Kétszáz komplett labdarúgó-felszerelés és kiegészítő ruházat beszerzése már megtörtént, a mezt, sportszárat, nadrágot, melegítőt, széldzsekit és hátizsákot tartalmazó sportszercsomagok első darabjait a tízszázalékos TAO-pályázati önrészt biztosító Hegyvidéki Önkormányzat nevében Váczi János adta át a Kós Károly iskola harminc igazolt focistapalántájának.
Az alpolgármester az ünnepségen elmondta, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat a költségvetése több mint két százalékát fordítja a tömeg- és diáksport támogatására, ami országos összehasonlításban is példátlanul magas aránynak számít. Ennek köszönhetően az elmúlt években számos sportcélú program és beruházás valósult meg a Hegyvidéken, a többi között az általános iskolák első négy osztályában felmenő rendszerben bevezetett mindennapos testnevelés, a másodikosok számára kötelező úszásoktatás, valamint az uszodák klórmentesítése. Szintén önkormányzati támogatással, valamint uniós pályázati források felhasználásával valósult meg a Tamási Áron iskola tornacsarnokának fejlesztése.
Ebbe a sorba illeszkedik a Hegyvidék Sportegyesület vízilabda- és labdarúgó-utánpótlását segítő TAO-támogatási rendszer, amelynek sikeréhez az önkormányzat az előírt önrész biztosításával járul hozzá. „Azt szeretnénk, ha a Hegyvidék SE olyan tömegsport-egyesületként működne, ahová azok a gyerekek is bátran lejárhatnak edzeni, akik anyagi körülményeik miatt egyébként ezt nem tehetnék meg. Az edzésekért az igazolt utánpótláskorú játékosoknak már eddig sem kellett fizetniük, a TAO-támogatás eredményeképpen pedig mostantól a szükséges felszereléseket is az egyesület biztosítja. Ez komoly segítség, hiszen a focisták sportszercsomagjának értéke megközelíti a harmincezer forintot” – hangsúlyozta az alpolgármester, aki bízik abban, hogy a program a következő idényben is folytatódik, így a gyerekeket segítő további fejlesztéseket is megvalósíthat a Hegyvidék Sportegyesület. Addig is Váczi János arra kéri a kerületi és kerületen kívüli cégeket, vállalkozásokat, hogy társasági adójukkal támogassák a hegyvidéki sport ügyét. A konstrukciónak köszönhetően mindez nem jár többletkiadással, sőt, az adójóváírással a felajánlás anyagi hasznot is hoz a cégeknek.
A Kós Károly iskolába járó gyerekeket edző Mezei Norbert mindehhez annyit tett hozzá, hogy az egységes szerelés a gyerekek számára újabb motivációt jelent, hiszen az edzéseken most már úgy érezhetik magukat, mint a profi labdarúgók. Legalább ennyire fontos, hogy tovább erősödhet a csapategység, ami mostantól a külső megjelenésben is megmutatkozik.

(K.)