Kirándulások télen

A havazásnak köszönhetően jelentősen megnőtt a budai hegyekbe kirándulók száma, különösen a gyermekes családoké. A hidegben új arcát mutató téli természet azonban számos kellemetlen meglepetést tartogat az óvatlanok számára, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt., a katasztrófavédelem és a tűzoltóság fokozott elővigyázatosságra inti a túrázókat.
A legfontosabb tudnivaló, hogy a magasan fekvő erdőkben, a hegyek között akár 5-8 fokkal hidegebb lehet, mint a városban, és a hóréteg vastagsága is jelentősen meghaladja a lakóterületeken megszokottat. Éppen ezért lehetőleg senki ne induljon egyedül kirándulni, és csak akkora utat tegyen meg, ahonnan a szokásosnál mostohább körülmények ellenére is biztonságosan vissza tud térni. Vegyük figyelembe, hogy télen jóval korábban lemegy a nap, a sötét erdőben pedig még a tapasztalt túrázók is könnyen eltévedhetnek. Igaz ez a Normafa környékére is, ahol a kisgyermekes családok körében is nagy népszerűségnek örvendő útvonalak némelyike jelentősen eltávolodik a lakott területektől.
Mindenképpen vigyünk magunkkal térképet, és kövessük nyomon pillanatnyi helyzetünket, a túl nehéznek vagy hosszúnak bizonyuló túráról pedig időben forduljunk vissza! Legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, s mielőtt elindulunk, értesítsük valamelyik családtagunkat vagy egy ismerőst a kirándulás helyéről és időpontjáról.
Viseljünk megfelelő ruházatot! Lényeges a kihűléstől védő réteges öltözék, valamint a csúszásgátló talpú cipő. Sokat segíthet a túrabot, míg a lábszár melegen tartásáról a kamásli gondoskodhat. Vigyünk magunkkal ételt és termoszban meleg italt, ha kisgyerekkel sétálunk az erdőben, a biztonság kedvéért legyen a zsebünkben néhány szelet csokoládé, vagy más magas energiatartalmú élelmiszer. Ne térjünk le a kijelölt útvonalakról, kerüljük a veszélyes helyeket, a kihelyezett figyelmeztetéseket pedig mindig vegyük komolyan!

(ma)