A_legszennyezes_veszelyei

A légszennyezés veszélyei

„Magyarországon évente mintegy tizenhatezer ember veszíti életét idő előtt a levegő részecskeszennyezésére visszavezethetően, továbbá minden évben több mint tízmillió napot töltünk betegen a finom porként belélegzett különféle káros anyagok miatt” – idézte a riasztó statisztikai adatokat Fonti Krisztina a Szállópor elleni küzdelem lehetőségei című kiállítás megnyitóján a polgármesteri hivatalban. Az alpolgármester hangsúlyozta, mindannyian szenvedő alanyai vagyunk a szállópor, azaz a PM10, a tíz mikrométernél kisebb szennyező részecskék káros hatásainak, amelyek közt a szív- és érrendszeri problémák, a légúti és daganatos megbetegedések egyaránt említhetők.
Fonti Krisztina szerint a kiállítás feladata, hogy felhívja a figyelmet a szállópor veszélyeire, és érzékenyebbé tegyen minket a problémára. A tablók képei, szövegei megoldási lehetőségeket is adnak: a javaslatok közt olvasható, hogy autó helyett gyalog, kerékpárral járjunk, vagy közösségi közlekedési eszközöket használjunk, korszerűsítsük a fűtést, szigeteljük a lakást, avarégetés helyett komposztáljunk, illetve tartózkodjunk a műanyag hulladékok égetésétől, ez ugyanis súlyosan veszélyeztetheti egészségünket.
A bemutatott anyagot összeállító Levegő Munkacsoport elnöke arra tért ki, hogy a koromszennyezés az éghajlatváltozásra is hatást gyakorol, ugyanis elnyeli a nap sugárzását, és felmelegíti közvetlen környezetét – hó- vagy jégfelszínre kerülve felgyorsíthatja annak olvadását. Lukács András elmondta, hogy a kormány nemrég programot fogadott el a PM10-szennyezés csökkentésére, ami szinte minden olyan intézkedést tartalmaz, melynek bevezetését a Levegő Munkacsoport már évek, évtizedek óta szorgalmazza. „Példák sora bizonyítja, hogy a tárlaton is bemutatott intézkedések viszonylag rövid idő alatt jelentős változást eredményezhetnek. Széles körben javítják az emberek életminőségét, növelik városaink, hazánk gazdaságának versenyképességét” – jelentette ki az elnök.
A kiállítás megnyitóján a Németvölgyi Általános Iskola 4. c-s diákjai, valamint az Arany János Általános Iskola és Gimnázium 10. évfolyamos reálosztályának tanulói is részt vettek. Oláh Zsuzsa, a tizedikesek osztályfőnöke elmondta, hogy biológia- és kémiaóráikon gyakran szó esik a környezetszennyezés okozta problémákról, de az ELTE fiatal hallgatói is rendszeresen tartanak az aktualitásokhoz kötődő, érdekes előadásokat e témakörben. A levegőterhelés része a tananyagnak, ezért a diákok számára különösen hasznos volt a kiállítás, sok mindent megtudtak a részecskeszennyezésről, amivel a tankönyvek sem foglalkoznak.

z.