MOME: fotótárlat és játékpályázat

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) négy hónapos fotográfia-tanfolyamán a résztvevők képessé válhattak a „képpel fogalmazás” alapjainak elsajátítására, amire későbbi szakmai fejlődésüket alapozhatják. Az ott készült munkákból válogatás nyílt a Barabás Villában.
A Hegyvidéki Önkormányzat már eddig is sok közös programot szervezett az egyetemmel, ezek közül talán a ZebraFest kampányra emlékeznek a legtöbben – emelte ki a megnyitón Váczi János alpolgármester. Mint mondta, a jelenlegi gazdasági helyzetben az egyetemnek is nagy szüksége van bevételt hozó rendezvényekre, programokra. „Jó a hallgatóknak is, mert tanulhatnak és így profitálhatnak belőle, s nem utolsósorban jó nekünk, laikusoknak is, mert megtudtuk: van tizenhat olyan ember, aki már tudja, hogyan kell jól fotózni.” Ez főleg mostanában fontos nagyon, amikor a világháló közösségi oldalain milliószámra látni környezetszennyezéssel felérő képeket – fogalmazott az alpolgármester, aki szerint "jó érzés olyan emberekkel találkozni, akiknek analóg gépeik vannak, és tudják is, hogyan kell használni azokat".
Közel harminc éve folyik fotósképzés az egyetemen – mesélte Szalontay Ábel, a MOME fotográfia-képzési programjának vezetője. „Fontosnak érezzük, hogy az egyetemi szellemi munka ne rekedjen meg az intézmény falai között, hanem minél nagyobb publicitást kapjon – tette hozzá. – A tanfolyam megszervezésével szerettük volna elérni, hogy mások is részesüljenek ezekből a szellemi, esztétikai, szakmai élményekből.”
A megnyitó végén Szalontai Ábel okleveleket adott át a tanfolyamon végző diákoknak. A képek február 17-ig tekinthetők meg a Barabás Villában (XII., Városmajor utca 44.). 

*

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem az Országos Főépítészi Iroda támogatásával egyedülálló országos játéktervezési, játékfejlesztési pályázatot hirdet.
A pályázat címe (1359 cm³ – Agyalj rajta!) nem véletlen, hiszen ez a szám éppen az emberi agy térfogata, egyben a pályázatra beadandó játéktárgyak maximális mérete. Emellett okostelefonra és táblagépre tervezett játékszoftverekkel is lehet pályázni – még nem publikált, kreatív, logikai, készségfejlesztő játékokkal. Egy pályázó több tervet is benyújthat. A kiírók olyan terveket várnak, amelyek mindennapi életünk részévé válhatnak, könnyen hordozhatók és sorozatgyártásra alkalmasak.
A pályaművek értékelését több fordulóban szakmai zsűri végzi, amelynek elnöke Rubik Ernő építész. A fődíj bruttó 2 millió forint, továbbá kiosztanak két különdíjat, bruttó 400-400 ezer forintot.
A pályázat regisztrációs határideje: 2012. február 17. A beadás módja: a regisztracio@momeline.hu címre. A tervleadás határideje: 2012. március 19. A részletes pályázati kiírás megtekinthető a www.mome.hu oldalon. További információk: 1359cm3@momeline.hu.

(A.)