Nyilt_nap_az_izotoplaborban

Nyílt nap az izotóplaborban

A korábbi hónapokban megemelkedett a jódizotóp-sugárzás a csillebérci Izotóp Intézet Kft. gyártóbázisánál, a hatóságok közlése szerint azonban a bőven az egészségügyi határérték alatt maradó radioaktív jód-131-es izotóp került ki a légtérbe. Ennek ellenére sokakban aggodalmat keltett az eset, hiszen rávilágított arra, nem vagyunk pontosan tisztában azzal, milyen tevékenység zajlik a lakóhelyünkhöz közeli gyártóbázison, és ha valóban veszélyhelyzet állna elő, mi lenne a teendőnk.
Ezekre a kérdésekre segít választ találni a kerületben működő civil szervezet, az Élettér Segítő Szolgálat, amely február 25-én, szombaton délelőtt 11 órától nyílt napot szervez a KFKI területére. Tolmár Klára, a szervezet vezetője lapunknak elmondta: a résztvevők a saját szemükkel győződhetnek meg arról, hogyan és milyen körülmények között működik az atomreaktor és az izotóplabor Csillebércen, s kérdéseiket személyesen feltehetik a két intézmény vezetőinek, munkatársainak. A látogatáson bárki részt vehet, aki elmúlt tizennégy éves.
A biztonsági előírásokra való tekintettel a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a bármikor hívható 274-5662-es telefonszámon, a 06-30-974-8564-es mobilszámon vagy az eletter.s.sz@gmail.com e-mail címen (a személyi adatok – név, születési dátum, anyja neve, lakcím, személyi igazolvány száma – feltüntetésével). Találkozó február 25-én 11 órakor a KFKI főbejáratánál, a 21-es busz végállomása mellett (XII., Konkoly-Thege Miklós út 29–33.). Senki ne feledje otthon a személyi igazolványát!

z.