A_siker_nem_szerencse_kerdese

„A siker nem szerencse kérdése”

A XII. kerület korábbi rendőrkapitánya, Fülöp Valter másfél éve Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyetteseként dolgozik a fővárosiak biztonságáért. A rendőr ezredest, aki ma is számtalan szállal kötődik a Hegyvidékhez, a főváros és a XII. kerület bűnügyi helyzetéről, illetve a bűnüldözői munka elmúlt évi eredményeiről kérdeztük.

Mennyire veszélyes ma az élet Budapesten?

– Bátran kijelenthetem, hogy Budapest világviszonylatban is rendkívül biztonságos város. Egy nap általában tíz-tizenöt autót visznek el, a zsebtolvajlás területén is hasonlók az adatok, valamint átlagosan húsz betörés történik. Szándékos, befejezett emberölés elkövetése miatt egy évben hozzávetőleg harminc-harmincöt alkalommal kell nyomozást indítanunk. Tudom, hogy aki sértettjévé válik egy bűncselekménynek, utána a valósnál sötétebben látja a helyzetet, de nemzetközi összehasonlítás alapján nyugodtan kijelenthetem, hogy egy kétmilliós lakosú világvárosban ezek az adatok igenis a biztonságot jelzik.

A média rendszeresen beszámol a legkirívóbb bűncselekményekről. Ezeket az ügyeket a rendőrség is kiemelten kezeli?

– Az ilyen bűncselekmények elkövetése után a megszokottnál lényegesen nagyobb nyomozói létszámot mozgósítunk a felderítő munkára, mert egyszerűen nem megengedhető, hogy az emberek úgy higgyék, bárki büntetlenül semmibe veheti a törvényeket. A kiemelt ügyekben az erőfeszítéseinket rendre siker koronázza, és ez nem szerencse kérdése, hanem kitartó, szisztematikus munka eredménye. Gondoljunk csak annak a pénzszállító sofőrnek és társának az elfogására, akik december legelején 1,2 milliárd forintot zsákmányoltak, vagy a soroksári benzinkútnál történt lövöldözés tetteseinek kézre kerítésére, valamint a fővárosi gyilkossági ügyek gyors felderítésére! A soroksári ámokfutók elfogására miskolci búvóhelyükön, a Terrorelhárító Központ profi kommandósainak közreműködésével került sor. Amikor felértékelik a nagy médiavisszhangot kiváltó ügyeinket, nem győzöm hangsúlyozni, hogy örülni ugyan lehet egy-egy sikernek, de lényegében nem tettünk mást, mint elvégeztük a feladatunkat úgy, ahogy az emberek elvárják tőlünk. Talán sikerült bizonyítanunk sokak számára, hogy igenis rendelkezésünkre áll a képesség és az elhivatottság, ami a gyors eredményeket garantálja.

A Hegyvidéken mely bűncselekménytípusok fordulnak elő a leggyakrabban?

– Továbbra is azt tapasztalom, hogy a vagyon elleni bűncselekmények, különösen a betöréses lopások és gépjármű-eltulajdonítások jelentik a fő problémát. Ezek felderítése terén még bőven akad tennivalója a helyi rendőröknek. Emberölés szerencsére nem volt tavaly. Utoljára 2010 decemberében történt gyilkosság a Korompai utcában, a tettest – egy nőt – azóta már elfogták nyomozóink, a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Mint a XII. kerületi kapitányság egykori vezetője nagyobb figyelmet fordít munkája során a Hegyvidékre?

– Másfél éve már a budapesti főkapitány helyetteseként dolgozom, ezért a munkámban minden kerület egyformán fontossá vált, ám magánemberként nem szakadtam el a Hegyvidéktől. Ez a kerület az otthonom, itt érzem jól magam, a gyermekeim is ide járnak óvodába, iskolába. Rendkívül fontosak számomra az emberi kapcsolatok, amelyek kiállják az idő próbáját. A Hegyvidéken számos értékes emberre leltem, akik között akad olyan is, akit nyugodt szívvel a barátomnak nevezhetek.

z.