Sikeres_verado_nap

Sikeres véradó nap

A Magyar Vöröskereszttel és a Hunniareg Pedagógiai Intézettel együttműködve első alkalommal szervezett véradást az Arany János Gimnázium és Általános Iskola. A programon megjelent ötvenhárom önkéntes közül végül harminckettő adott vért.
A kiegyensúlyozott hazai vérellátáshoz évente szükséges mintegy 430 ezer egység vér biztosítása érdekében folyamatosan önkéntes véradó napokat szervez a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. Minden véradás három betegen segíthet, a levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmény és vérlemezke-koncentrátum készül, amit a gyógyszergyártásban is felhasználnak. Az orvosi beavatkozások közül a transzfúziót igénylő kezelések, valamint a műtétek során lehet szükség vérre.
A véradás a megelőzésben, a betegségek felderítésében is komoly szerepet játszik, hiszen a levett vért komoly szűrővizsgálatoknak vetik alá. Kötelező teszt a HIV, a hepatitisz-B és -C, valamint a szifilisz kimutatása, illetve a vércsoport-meghatározás. Ha az eredmények rosszak, arról levélben értesítik a véradót.
A nők évente négyszer, a férfiak ötször adhatnak alkalmanként 4,5 deciliter teljes vért, két véradás között minimum nyolc hétnek kell eltelnie, a folyamat általában 30-45 percet vesz igénybe. Véradáson csak 18 éven felüliek vehetnek részt, a minimális testsúly ötven kiló. A donor nem szenvedhet súlyos, vagy fertőző betegségben (idetartozik az egyszerű nátha és az influenza is).
Nem lehet vért adni foghúzás és gyökérkezelés után négy hétig, terhesség alatt és szülés után egy éven belül, herpeszt követően szintén négy hétig, antibiotikus kúra után harminc napig, valamint allergiagyógyszer szedése közben. Kezelt vérnyomásbetegséggel, ha a pillanatnyi érték jó, és erről a helyszínen dolgozó orvos meggyőződött, szabad vért adni.
Az Arany János iskolában zajló véradásnál külön öröm volt, hogy sokan eljöttek a gimnázium már nagykorú tanulói közül is. Ez azért fontos, mert ők jelentik az ország véradó utánpótlását.

Em.