Terjed az influenza

Európa egyre több országát sújtja influenzajárvány – adta hírül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a hivatalos Facebook-oldalán. Mint írták, a megelőző héthez képest most már nemcsak Spanyolországban és Olaszországban, hanem Belgiumban is kiterjedt járványok alakultak ki, és hat helyett már tíz ország jelentette, hogy az új esetek előfordulási gyakorisága átlépte a járványküszöböt. A bizonyítottan influenza okozta megbetegedések közel 96 százalékáért az influenza „A” vírus felelős, a többi esetben az influenza „B” vírus kóroki szerepét igazolták.
Az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi jelentésében arról számolt be, hogy Magyarországon az 5. héten közel 12 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – 13,5 százalékkal többen, mint a megelőző héten. A legtöbb beteget Pest, Békés, Heves és Zala megyében regisztrálták.
Az adatok szerint a betegek 43 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt, míg 23 százalékuk a 35–59 évesek korcsoportjába tartozik, a betegség tehát továbbra is a felnőtt korosztályt érinti leginkább. A betegek csaknem negyede 14 éven aluli gyermek, míg a 60 éven felüliek aránya alig több mint kilenc százalék volt február első hetében.

z.