Tilos_a_sozas

Tilos a sózás!

A vonatkozó rendelet értelmében a fővárosi önkormányzat gondoskodik a burkolt közutak, valamint az ingatlanokhoz nem csatlakozó burkolt járdák (közjárdák), továbbá a kiemelt közcélú zöldterületek, illetve az ezek körüli és az ezeken átvezető szilárd és burkolatlan gyalogjárók és sétányok síkosságmentesítéséről, illetve a hó eltakarításáról. Más a helyzet az ingatlanok előtti járdák, illetve zöldsávok esetében, ezeket ugyanis a tulajdonosoknak (társasházaknak) kell rendben tartaniuk.
Amennyiben az épületben szórakozó-, vendéglátó- vagy valamilyen kereskedelmi árusítóhely, illetve üzlet működik, a nyitva tartás ideje alatt – a tulajdonossal kötött ettől eltérő megállapodás hiányában – az ingatlant használó, illetve bérlő feladata a hó eltakarítása és a jégtelenítés. A kötelezettség elmulasztása bírságot von maga után, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet folyamatosan ellenőrzi a járdák állapotát.
A felügyelet első alkalommal a levélszekrényekbe dobott felszólítással figyelmezteti az előírások betartására az érintetteket, akik nem ússzák meg a bírságot, ha az újabb ellenőrzéskor is hiányosságok tapasztalhatók – mondta Dávid Gábor, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet vezetője. Figyelni kell a síkosságmentesítő fajtájára is, 2010. szeptember 1-jétől ugyanis a 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet értelmében belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – síkosságmentesítésre olyan anyag használható, amely nem veszélyezteti a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növények egészségét. Ilyen egyebek között a kalcium-kloridos mészkőgranulátum, a zeolit, az útkáli, az alcium-magnézium-acetát vagy a transheat nevű magyar folyékony jégmentesítő.
Elsősorban a hirtelen, akár csak néhány napig tartó felmelegedéskor jelenthetnek gondot a jégcsapok, a magasból lezuhanó darabok komoly sérüléseket okozhatnak. A lakóközösségek ezért időben távolítsák el a járda fölé lógó jégcsapokat, ne elégedjenek meg a „Vigyázat, jégcsap és hóomlásveszély!” feliratú tábla kihelyezésével, ez ugyanis baj esetén nem menti fel a társasházat a károkozás megfizetése alól!

MM.