Hazhoz_megy_a_szelektiv_hulladekgyujtes

Házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtés

Közel százötven lakóközösség csatlakozott hozzá, és továbbra is bővül a tavaly ősz óta működő, „házhoz járó” szelektív hulladékgyűjtési rendszer. Újdonság, hogy már nemcsak egyes körzetekből, hanem az egész kerületből jelentkezhetnek társasházak, amelyek az újrahasznosítható anyagok helyben történő gyűjtésével csökkenthetik a kommunális hulladék mennyiségét.

A Hegyvidéki Önkormányzat, az ASCO Hungária Kft., valamint a lakóközösségek együttműködésével tavaly szeptember 1-jén indult el a kerületben a társasházi szelektív hulladékgyűjtő program. A papír, az italos kartonok, a PET-palackok és az alumínium italdobozok gyűjtése október elején már több mint hetven háznál zajlott, azóta pedig a csatlakozók száma megkétszereződött.
A kerületi gyűjtőedények száma háromszáz felett jár, mivel minden társasháznál külön, egy kék és egy sárga kukában gyűjtik a papírt, illetve a PET-palackokat és alumíniumdobozokat. Több nagyobb épületben egyszerre két kukát is kihelyeztek a papír számára, ez a hulladékfajta termelődik ugyanis a legkomolyabb mennyiségben.
„A házhoz járó szelektív hulladékgyűjtés sikere abban rejlik, hogy kényelmes, könnyen hozzáférhető” – foglalta össze az új rendszer előnyét Kovács Lajos, a környezetvédelmi ügyeket felügyelő kerületi alpolgármester. Az elmúlt években a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket igyekezett népszerűsíteni a főváros, ezek hátránya azonban, hogy nem minden környéken alkotnak sűrű hálózatot, azaz sokak számára messze vannak. A szigetek környezete ráadásul sokszor meglehetősen riasztó állapotú: időnként a gyűjtögetők hajigálják szét a számukra felesleges hulladékot, máskor a szél fújja el azokat a papírokat, amiket helyhiány miatt a konténerek mellé pakoltak.
Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi szempontokon túl anyagi okokból is érdemes megfontolniuk a társasházaknak az új rendszerhez történő csatlakozást. Az újrahasznosítható anyagok szelektív gyűjtésével ugyanis jelentősen csökkenhet a kommunális hulladék mennyisége, így a meglévő kukák közül legalább egyet vissza lehet adni, ami éves szinten mintegy 60 ezer forint megtakarítást jelent. A szelektív hulladékgyűjtő edények beszerzését az önkormányzat és az ASCO egyharmad-egyharmad arányban támogatja, így a társasházaknak két gyűjtőedény igénylése esetén csak 10 667 forint egyszeri telepítési díjat kell kifizetniük – a továbbiakban a rendszeres begyűjtés térítésmentes.
„Mostantól nemcsak a Hegyvidék alsó, sűrűn lakott részeiről, hanem az egész kerületből csatlakozhatnak rendszerünkhöz a társasházak” – mondta Nagy Zita, az ASCO Hungária Kft. stratégiai igazgatója. A cég általában kéthetente üríti a gyűjtőedényeket, de igény esetén bármikor áttér a heti gyűjtési gyakoriságra. Igyekeznek rugalmasan teljesíteni a társasházak kéréseit, ha idő előtt megtelik a kék vagy a sárga kuka, elég csak felhívni őket, és egy-két napon belül elszállítják a hulladékot.
A stratégiai igazgató tapasztalatai kedvezőek a Hegyvidéken bevezetett házhoz menő rendszerrel kapcsolatban. Mint kiemelte, a szolgáltatást örömmel fogadták a társasházak, sok helyütt kifejezetten vártak már egy ilyen lehetőségre. Egy-egy telepítés után a környező házak sokszor azonnal érdeklődnek a szolgáltatás iránt. A lakók precízen, megfelelő módon válogatják szét a hulladékfajtákat, és ügyelnek arra, hogy ne keverjék össze a kommunális szemetet az újrahasznosítható hulladékkal. A szolgáltatás iránti valós igényt jelzi, hogy eddig még nem adtak vissza kitelepített kukát.

z.

 

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés iránt érdeklődő lakóközösségeknek az ASCO Hungária Kft. nyújt bővebb felvilágosítást interneten a www.ascohungaria.com oldalon, e-mailben a szelektiv@ascohungaria.com címen, vagy a 226-29-14-es, illetve a +36-30-458-2803 telefonszámokon.